Για ποιον χτυπάει το Μπιγκ Μπεν; Έκλεισαν οι κάλπες στη Βρετανία - Αγωνία για το αποτέλεσμα

Έκλεισαν στις 22:00 ώρα Βρετανίας (00:00 ώρα Ελλάδας) οι κάλπες στη Βρετανία, με το εμβληματικό Μπιγκ Μπεν να σηματοδοτεί την έναρξη της καταμέτρησης των ψήφων που θα κρίνουν το μέλλον της Βρετανίας. Τα πρώτα αποτελέσματα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα αναμένεται να δοθούν μετά τις 2:00 ώρα Ελλάδας , ωστόσο, αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του Νάιτζελ Φάρατζ, λίγα λεπτά αφού έκλεισαν οι κάλπες, ότι το Bremain είναι ψηλά που θεωρείται ότι προμηνύει επικράτηση των υποστηρικτών της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Το Sky News δημοσίευσε επίσης πριν από λίγοέρευνα του yougov, η οποία καταγράφει το 52% των ψηφοφόρων να είναι υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. και το 48% υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Νωρίτερα, το Britain Elects συγκέντρωσε και δημοσίευσε τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, εξάγοντας ένα τελικό αποτέλεσμα της τάξεως 51% υπέρ της παραμονής και 49% υπέρ της εξόδου.

τελικο δημοσκοπ

Μία δημοσκόπηση της Ipros Mori  έδωσε επίσης προβάδισμα της τάξεως του 4% στο Bremain, δηλαδή στην παραμονή.

Συγκεκριμένα σε δείγμα 1.592 ατόμων το 52% τάσσεται με το πλευρό του Bremain και το 48% με το πλευρό του Brexit.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 12% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή  γεγονός που δείχνει, όπως επισημαίνει η εφημερίδα ότι το ιστορικό αυτό δημοψήφισμα έχει διχάσει τη χώρα.

dhmoskp

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει ο συγκεκριμένος πίνακας που αφορά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπου στις πέντε πιο πρόσφατες προηγείται το Bremain.

Από τις 9:00 το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) περισσότερα από 46 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στη Βρετανία προσέρχονταν στις κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσέρχονται. Το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι Βρετανοί πολίτες είναι αν «πρέπει να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

ψηφοδελτιο δημοψηφίσματαος-Βρετανία

Οι κάλπες ήταν ανοιχτές από τις 7:00 μέχρι τις 22:00 (τοπική ώρα- 24:00 ώρα Ελλάδος) και στη συνέχεια οι τοπικές Αρχές της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και του Γιβραλτάρ έλαβαν τις σφραγισμένες κάλπες των 382 περιφερειών. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να βγουν το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο ξεκάθαρο θα είναι το αποτέλεσμα. Όσο πιο κοντά βρεθούν τα δύο ποσοστά, τόσο πιο αργά θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα. Νικήτρια θα είναι η πλευρά που θα συγκεντρώσει τουλάχιστον το μισό ποσοστό των ψήφων.

Χάος στους δρόμους

Από την Τετάρτη, είχε ανακοινωθεί πως ο σημερινός καιρός στη Βρετανία θα ήταν βροχερός, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η συμμετοχή των Βρετανών στο δημοψήφισμα.

βροχη

Άνθρωποι, με ομπρέλες έτρεχαν να ξεφύγουν από την έντονη βροχή, ενώ άλλοι φορούσαν μπότες για να προστατευτούν από τις πλημμύρες κι αφού ψήφιζαν, τις δάνειζαν στους υπόλοιπους.

plimira

plhmmyra

βροψη

Πολλοί δρόμοι σε Λονδίνο και Εσσεξ πλημμύρισαν λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων ενώ πολλά δρομολόγια τραίνων είτε ακυρώθηκαν είτε καθυστέρησαν.

flood3

βρετ1

Στη Γλασκώβη της Σκωτίας πάλι, όπως και σε άλλες περιοχές, ο καιρός ήταν ηλιόλουστος.

KALOS KAIROS

Την ίδια στιγμή, το γύρο του διαδικτύου έκαναν φωτογραφίες που απεικόνιζαν τον συνωστισμό που επικρατούσε σε στάσεις τραίνων, λεωφορείων και γενικά στους δρόμους της Βρετανίας.

βρετ2

Ψηφοφόροι κατέφτασαν ακόμη και με άλογα, προκειμένου να ψηφίσουν

me aloga

 

Στις κάλπες οι αρχηγοί

Ο David Cameron και η γυναίκα του, Samantha, ψήφισαν.

ψηφισε ο καμερον

Και ο Nigel Farage

Και ο Jeremy Corbyn.

1

Και η υπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon.

2

Και ο Carwyn Jones, από το Welsh.

αρχηγος

 

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου

εφημεριδες-Αγγλια

Καμπανάκια από τους ισχυρούς

Ρευστή είναι η κατάσταση στο οικονομικό πεδίο, με τις παγκόσμιες αγορές να βρίσκονται εν αναμονή του αποτελέσματος. Οι G7 ήδη προετοιμάζουν κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα εκδοθεί μόλις αρχίσει να διαφαίνεται το πρώτο αποτέλεσμα. Σε αυτό θα τονίζεται η ετοιμότητά τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ηρεμήσουν τις αγορές εάν η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο μπορεί επίσης να εκδώσει μια δήλωση ξεχωριστά για να προλάβει το ενδεχόμενο πρόκλησης υπερβολικής ανόδου του γιεν σε περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει, είπαν οι αξιωματούχοι.

Την ίδια ώρα, ο αξιολόγησης Standard and Poor’s (S&P) θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Βρετανίας από το επίπεδο ΑΑΑ ταχύτατα μετά από μια ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε σήμερα στην γερμανική εφημερίδα Bild ο επικεφαλής αξιολόγησης κρατών στον οίκο, Μόριτς Κρέιμερ.