Η Κορνουάλη, μία πόλη στο νοτιοδυτικό άκρο της Βρετανίας, λίγες ώρες πριν το καθοριστικό δημοψήφισμα, ταράζει τα νερά αναδεικνύοντας πρώτο το Brexit.
Το παράδοξο είναι ότι, όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της capitalfm, μεταξύ 2007 και 2013, οι κάτοικοι που τώρα θέλουν να αποχωρήσουν από την ΕΕ, έλαβαν εκατοντάδες επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ από κοινοτικά κονδύλια.
Η Κορνουάλη είναι μια φτωχή κομητεία. Και καθώς η οικονομία της είναι μια από τις πιο αδύναμες στην Ευρώπη, αυτή η νοτιότερη κομητεία της Βρετανίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας βασίζει την ανάπτυξή της και στα μεγάλα κονδύλια που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Έλαβε 654 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις ενώ έως το 2020 αναμένεται να εισπράξει άλλα 604 εκατ. ευρώ.
Και όμως, οι κάτοικοί της, ψηφίζουν έξοδο. Ποσοστό της τάξεως του 55% θέλουν να βγουν από την ΕΕ. Την ίδια στιγμή, πέντε στους έξι δικηγόρους της Κορνουάλης θέλουν brexit.
Η σημασία που αποδίδουν οι κάτοικοι της Κορνουάλης στην εθνική κυριαρχία αναδεικνύεται σε σχετικό ρεπορτάζ του «Spiegel». Παρόλο το γεγονός ότι ντόπιοι κάτοικοι της Κορνουάλης αναγνωρίζονται από την ΕΕ ως “εθνική μειονότητα” και ως εκ τούτου προστατεύεται η ταυτότητα και η γλώσσα της, ο ευρωσκεπτικισμός στην Κορνουάλη είναι διάχυτος και καθώς συνδέεται με την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας σήμερα πυροδοτείται και από την έξαρση της μετανάστευσης.
Ακόμη, σε ό,τι αφορά τα πλεονεκτήματα των ευρωπαϊκών κονδυλίων υπάρχει και ο αντίλογος, καθώς μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι η αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών είναι σε πολύ μικρότερο βαθμό απ’ ότι οι υπέρμαχοι του BRemain υποστηρίζουν. Από την έρευνα προκύπτει ότι ενώ η αξιοποίηση των ευρωκονδυλίων θα δημιουργούσε 15 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν μόλις 5.000. Και ενώ αναμένονταν επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα ύψους 650 εκατ. ευρώ, αυτές τελικά δεν ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ.
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο