Βρετανία: Κερδίζει έδαφος το BREMAIN στο "ντέρμπι" με το BREXIT

Λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν μέχρι το Βρετανικό δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι στην ΕΕ, με όλον τον κόσμο να έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του στη Βρετανία.

Δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα 20.06 δείχνουν ότι η υποστήριξη για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακτήσει κάποιο έδαφος μετά από τη δολοφονία της βουλευτή Τζο Φοξ, η οποία είχε ταχθεί υπέρ της ΕΕ, αλλά μια τρίτη δημοσκόπηση έδειξε ότι οι υποστηρικτές του αποκαλούμενου “Brexit” προηγούνται με απόσταση αναπνοής.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ORB στην εφημερίδα DailyTelegraph, υπέρ της παραμονής τάσσεται το 53% των Βρετανών, 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ το 46% να τάσσεται κατά, μια πτώση 3 μονάδων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του οργανισμού κοινωνικής έρευνας NatCen ο οποίος χαίρει γενικής εκτίμησης, η υποστήριξη για την παραμονή βρίσκεται στο 53% ενώ για την αποχώρηση στο 47%.

Αντίθετα, όμως, μια σφυγμομέτρηση που έγινε στο διαδίκτυο από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Times έδειξε ότι προηγούνται όσοι θέλουν το Brexit με ποσοστό 44%, μια άνοδος μιας μονάδας, ενώ αυτοί υπέρ της παραμονής βρίσκονται στο 42%, μια πτώση δύο ποσοστιαίων μονάδων.

Η σφυγμομέτρηση αυτή έγινε το Σαββατοκύριακο μετά τη δολοφονία της Κοξ.

Την ίδια στιγμή, διεθνή ΜΜΕ, έχουν ως πρώτο θέμα το βρετανικό δημοψήφισμα.

Το politico αναφέρεται στη δήλωση του David Cameron, που χαρακτηριστικά καλεί τους Βρετανούς “να μην παραιτηθούν γιατί στο τέλος θα νικήσουν”. Δε διστάζει να προτρέπει τους πολίτες να μη φοβούνται ενώ απευθύνει κάλεσμα και στους αναποφάσιστους να εμπιστευτούν την Ευρώπη.

Σε δημόσια ομιλία του, ο Κάμερον, αρνήθηκε ότι αποδείχθηκε ανίκανος να εξασφαλίσει ένα προνομιακό καθεστώς για τη χώρα του και περνά στην αντεπίθεση, φτάνοντας να συγκρίνει τον εαυτό του με τον Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ο Κάμερον ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να ενώσει την Ευρώπη με απώτερο στόχο την κοινή πρόοδο, ακριβώς όπως είχε κάνει ο Τσόρτσιλ όταν προσπαθούσε να συσπειρώσει τους συμμάχους ενάντια στους Ναζί.

Μολονότι οι Βρετανοί είναι κατά το πλείστον απογοητευμένοι από τον Ντέιβιντ Κάμερον, η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι, όταν εκείνος εμφανίζεται μαχητικός -ή ακόμη και αλαζόνας- η δημοτικότητά του αυξάνεται. Ιδιαίτερα όταν εξαπολύει ατάκες του τύπου «η Βρετανία δεν είναι από αυτούς που το βάζουν στα πόδια. Δεν τα παρατάμε».

Την ίδια στιγμή και ο Ντόναλτ Τραμπ, από τις ΗΠΑ, παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στη Βρετανία, σύμφωνα και με το CNN.

Όσον αφορά στο στρατόπεδρο του Nigel Farage, που μάχεται υπέρ του Brexit, ρίχνει τα βέλη του στον Ντέιβιντ Κάμερον, αποκαλώντας τον ανήθικο και ανέντιμο. “Ο Κάμερον εκμεταλλεύεται τη δολοφονία της Κοξ για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη, οδηγώντας την στην απόφαση του Bremain”, χαρακτηριστικά σημείωσε. Ωστόσο, φαίνεται πως οι Βρετανοί έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν για τις προθέσεις και τις τακτικές του Φάρατζ, ιδιαίτερα ύστερα από την αποκρουστική αφίσα του κόμματός του ενάντια στους πρόσφυγες.

“Είχαμε προβάδισμα μέχρι το τραγικό γεγονός της προηγούμενης εβδομάδας” δήλωσε σε βρετανικο κανάλι ο Farage και συνέχισε “δεν ξέρω τι θα γίνει στις επόμενες τρεις-τέσσερις ημέες”.

Στο μεταξύ, ο Τζορτζ Σόρος, ο δισεκατομμυριούχος ο οποίος στοιχημάτισε έναντι της στερλίνας το 1992, είπε ότι η ψήφος για έξοδο θα δρομολογούσε μια μεγαλύτερη υποτίμηση στο νόμισμα της Βρετανίας και θα προκαλούσε διαταραχή μεγαλύτερη από την πτώση της “Μαύρης Τετάρτης”, όταν ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αποσύρει το νόμισμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Συναλλαγµατικών Ισοτιµιών (ERM).

Η δραστηριότητα των δύο πλευρών, υπέρ ή κατά της παραμονής, ανεστάλη για τρεις μέρες αφότου η δολοφονία της Τζο Κοξ, μιας βουλευτίνας και ένθερμης υποστηρίκτριας της παραμονής στην ΕΕ, οδήγησε σε μεγαλύτερη ενδοσκόπηση για την καμπάνια και τον τόνο της κάθε πλευράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τον θάνατό της Κοξ, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η κοινή γνώμη έτεινε προς την αποχώρηση από την ΕΕ με μεγαλύτερα ποσοστά.