"Βόμβα" για τους μισθούς: Κόβονται όλα τα επιδόματα

Τεράστιο πλήγμα στις μισθολογικές τους αποδοχές θα υποστούν εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί εφόσον γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις των δανειστών που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο του περσινού καλοκαιριού και οι οποίες θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από το φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα οι δανειστές επιθυμούν την κατάργηση όλων των επιδομάτων και μισθό στα 586 ευρώ με τραγικά αποτελέσματα για τους οικονομικές απολαβές των μισθωτών καθώς θα φέρει μειώσεις που αγγίζουν το 30%. Σύμφωνα με το σχέδιο της τρόικας προβλέπεται κατάργηση όλων των ποσών που προστίθενται στον βασικό μισθό. Ουσιαστικά ζητούν, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”, να μην υπάρχει καμία αύξηση λόγο προϋπηρεσίας, να καταργηθούν δηλαδή οι τριετίες, αλλά και τα επιδόματα που έχουν απομείνει, όπως το επίδομα γάμου.

Αυτό που ζητούν οι δανειστές είναι να αμείβονται οι εργαζόμενοι με έναν μισθό χωρίς άλλες προσαυξήσεις. Η εν λόγω απαίτηση συνηγορεί ότι ο βασικός μισθός των 586 ευρώ θα είναι και ο μισθός που θα παίρνουν οι εργαζόμενοι για μια ζωή.

Επιπλέον ζητούν στα προαπαιτούμενα του φθινοπώρου να υπάρχει ρητή δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ και αποδέσμευση όλων των επιδομάτων από την 1η Ιανουαρίου 2017. Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο” ζητείται οριστική κατάργηση επιδομάτων γάμου, τέκνων, σπουδών, ανθυγιεινής εργασίας και οι προσαυξήσεις λόγω τριετιών. Όπως τονίζεται η μείωση στο μισθό ενός έγγαμου με 9 χρόνια προϋπηρεσίας θα φτάσει το 30%.

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση έχοντας μια θετική γνωμοδότηση από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) ωστόσο οι προβλέψεις για τις παραπάνω μειώσεις είναι ενσωματωμένες στο Μνημόνιο που έχει υπογραφεί και θα τεθούν επιτακτικά από τους δανειστές στις διαπραγματεύσεις.