Η Κύπρος φλέγεται - Νεκροί δύο δασοπυροσβέστες (upd + φωτό + video)

Ανείπωτη η τραγωδία στην Κύπρο καθώς υπέκυψε στα τραύματά του ο 44χρονος δασοπυροσβέστης που είχε τραυματιστεί όταν το βυτιοφόρο στο οποίο επέβαινε ανατράπηκε. Νωρίτερα είχε χάσει τη ζωή του και ο 49χρονος συνάδελφός του. Ο 44χρονος δασοπυροσβέστης κατέληξε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε μετά την γιγαντιαία επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Η φωτιά που ξέσπασε στους πρόποδες του Τροόδους συνεχίζει με αμείωτη ένταση το καταστροφικό της έργο ενώ για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί κοινότητες, που γειτνιάζουν με το μέτωπο της πυρκαγιάς. Όλη τη νύχτα επίγεια πυροσβεστικά μέσα έδιναν μάχη με τις φλόγες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ίωνα Νικολάου, σήμερα αναμένονται εναέρια μέσα από Ισραήλ, Ελλάδα και από ευρωπαϊκές χώρες που ανταποκρίνονται στο αίτημα που υπέβαλε η Κύπρος στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για βοήθεια.

Κύπρος πυρκαγιά

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για την πυρκαγιά 

Με αναρτήσεις του στο Twitter ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου που αυτές τις ώρες δοκιμάζεται από την μεγάλη πυρκαγιά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να παράσχει όποια βοήθεια χρειαστεί.

epa05379723 A helicopter drops water on a forest fire in the village of Eyrixou in the Troodos mountain area, Cyprus, 20 June 2016. Planes from Britain, Israel and Greece were sent to tackle the fires, according to media reports on 20 June.  EPA/STRINGER

«Με συγκλονισμό πληροφορήθηκα απόψε (σ.σ. χθες) την τραγική είδηση για το θάνατο του δασοπυροσβέστη Ανδρέα Σοφοκλέους, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη εν ώρα καθήκοντος, κατά την ηρωική προσπάθεια του ιδίου και των συναδέλφων του να νικήσουν την πύρινη λαίλαπα που μαίνεται στην περιοχή Σολέας. Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας στους οικείους του αδικοχαμένου Ανδρέα Σοφοκλέους προς τους οποίους η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς με την κατάσταση να έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που ανακοινώθηκε η εκκένωση μοναστηριών και αποθηκών με πυρομαχικά σε στρατόπεδα της περιοχής. Τόσο τα πυρομαχικά όσο και οι εικόνες αξίας έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

Αναζωπυρώσεις έχουν σημειωθεί στα Καννάβια και στον Άγιο Θεόδωρο, ενώ έχουν εκκενωθεί ήδη τα χωριά Σπήλια και Κούρδαλι, Αγία Ειρήνη και Καννάβια, με τα σενάρια να μην αποκλείουν την εκκένωση και άλλων χωριών.


Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Διευθυντής Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή έχει σημειωθεί ύφεση στους ανέμους ενώ η  θερμοκρασία έχει αρχίσει να πέφτει. Ωστόσο οι προβλέψεις του δεν είναι ευοίωνες καθώς όπως είπε “δεν προβλέπω δυστυχώς ότι απόψε θα καταφέρουμε να περιορίσουμε την πυρκαγιά, η ελπίδα μας είναι για αύριο πρωί”.

Στο σημείο επιχειρεί super puma από τη Ρόδο, η Ελλάδα έχει στείλει ήδη δύο καναντέρ ενώ στέλνει ακόμη δύο super puma. Στις επίγειες δυνάμεις περιλαμβάνονται συνολικά 66 πυροσβεστικά οχήματα  με 314 πυροσβέστες. Επίσης Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία ανταποκρίθηκαν μέχρι τώρα θετικά στο αίτημα της Κύπρου για βοήθεια, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης νωρίτερα έκανε λόγο για “τραγική κατάσταση”, δηλώνοντας ωστόσο απόλυτα ικανοποιημένος για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι εναέριες και οι επίγειες δυνάμεις.  «Είναι ανεπανόρθωτες καταστροφές μέσα από την απροσεξία, την αμέλεια ή την άρνηση να δεχθούμε τους κινδύνους που προκαλούν πραγματικά τραγικές συνθήκες για τις κοινότητες της υπαίθρου», είπε στη συνέχεια.

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς του τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τονίζοντας πως «ήδη έχουμε επικοινωνήσει και θα σταλούν άλλα δύο super puma, τα οποία πιστεύω θα συμβάλουν σημαντικά στο έργο που επιτελούν άλλα 14 πτητικά μέσα».

Σε ερώτηση για το αν είχε επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι επικοινώνησε μαζί του χθες αργά το βράδυ “και προσφέρθηκε, αν είχαμε ανάγκες, με δεδομένο ότι είναι η κοινή μας πατρίδα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Τον ευχαρίστησα βεβαίως, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι με την βοήθεια που υπάρχει από το Ισραήλ, τις Βρετανικές Βάσεις και την Ελλάδα, και με τα πτητικά μέσα που διαθέτουμε, νομίζω δεν τίθεται η ανάγκη για συνδρομή και συμβολή”. Θέλησε όμως, είπε, να τον ευχαριστήσει για το γνήσιο ενδιαφέρον του να αντιμετωπίσουν από κοινού προβλήματα που η κοινή μας πατρίδα αντιμετωπίζει.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στην μεθαυριανή σύνοδο θα μελετήσει μέτρα, προκειμένου να επιληφθούν άμεσα ενός προγράμματος ταχείας αναδάσωσης.

Για την πυρκαγιά φαίνεται να ευθύνεται ένας δωδεκάχρονος, ο οποίος ανέφερε στην Αστυνομία ότι προκάλεσε την πυρκαγιά στην προσπάθεια του να κάψει ξερά χόρτα με τη χρήση αναπτήρα στην αυλή του παππού του. Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Ευρύχου.

Αλέξης Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε όποια βοήθεια χρειαστεί

Το δικό του μήνυμα για την καταστροφή στην Κύπρο έστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στον λογαρισμό του στο Twitter, το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει όποια βοήθεια χρειαστεί η Κύπρος.

«Τις δύσκολες αυτές ώρες βρισκόμαστε δίπλα στην κυβέρνηση της Κύπρου και το λαό που δοκιμάζονται. Ελληνικές δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Ευρύχου. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε όποια βοήθεια χρειαστεί. Εύχομαι η επιχείρηση να ολοκληρωθεί γρήγορα», είναι το μήνυμα του Πρωθυπουργού.