Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει και πάλι ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Όμως τα πλοία με τα οποία ταξιδεύουν βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Για πολλούς το ταξίδι προς την Ευρώπη εξελίσσεται σε παιχνίδι ζωής και θανάτου. Την περασμένη εβδομάδα 13.000 πρόσφυγες έφτασαν με πλοία στην Ευρώπη ενώ 900 έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Μεταξύ ζωής και θανάτου
Η Τζιοβάνα ντι Μπενεντέτο από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Save the Children στην Ιταλία πληροφορήθηκε την τραγωδία από τους επιζήσαντες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες δυο παλιά αλιευτικά πλοία ξεκίνησαν από τη Λιβύη τη νύχτα της Τετάρτης. Το ένα ρυμουλκούσε το δεύτερο, το οποίο δεν διέθετε δική του μηχανή.
«Την Πέμπτη το πρωί το δεύτερο πλοίο έμπασε νερά. Κάποιοι έπεσαν στη θάλασσα για να κολυμπήσουν στο πρώτο, άλλοι κρατήθηκαν από το σχοινί που συνέδεε τα δύο πλοία. Λίγο αργότερα ρυμουλκούμενο πλοίο βυθίστηκε», λέει η κ. Μπενεντέτο.
Κανείς δεν ξέρει πόσοι άνθρωποι επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο. Οι εθελοντές υπολογίζουν γύρω στους 500. Εκτός αυτού ένα δεύτερο αλιευτικό βυθίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν 45 νεκρούς από τη θάλασσα. Ο ακριβής αριθμός των επιβατών και γι αυτό το πλοίο παραμένει άγνωστος.
Η εθελόντρια από την οργάνωση Save the Children περιγράφει την κατάσταση στη Μεσόγειο ως εξής: «Τις τελευταίες μέρες η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά. Μόνο την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν τέσσερα ναυάγια. Μιλάμε για πλοία σε άθλια κατάσταση, γεμάτα κόσμο ή ακόμη και φουσκωτά στα οποία οι άνθρωποι πεθαίνουν από το καυσαέριο της μηχανής».
Χρειάζεται συμφωνία με τις αφρικανικές χώρες
Παρ’ όλα αυτά στις ακτές της Λιβύης περιμένουν χιλιάδες άνθρωποι για να έρθουν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στη Λιβύη βρίσκονται περίπου 700.000 με ένα εκατομμύριο μετανάστες. Γι’ αυτό η Ιταλία αυξάνει τις πιέσεις προς την ΕΕ να ξεκινήσει επιτέλους διαπραγματεύσεις με τα αφρικανικά κράτη. Στόχος είναι μια συμφωνία, παρόμοια με αυτή της Τουρκίας. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη, όπως επισημαίνει ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο: «Εάν καταφέρουμε να συνάψουμε συμφωνία με μια σταθεροποιημένη Λιβύη, τότε πραγματικά θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση».
Πηγή: DW