Η μεταχείριση που θα επιφυλάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Γαλλία, αν το Παρίσι δεν εκπληρώσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις του το 2017, θα είναι “η υπέρτατη δοκιμασία” για το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας, σύμφωνα με τον γερμανό επίτροπο της Κομισιόν Γκίντερ Έτινγκερ.
“Η Γαλλία πέτυχε πολλές αναβολές για να χαλιναγωγήσει το έλλειμμά της”, υπενθύμισε ο επίτροπος, συντηρητικός όπως η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel που δημοσιεύεται σήμερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. “Κι εδώ υπάρχει επίσης ζήτημα ενδεχόμενων κυρώσεων, αν ο προϋπολογισμός δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες το 2017, και εδώ επίσης η εξέταση (που θα διεξαγάγει η Επιτροπή) θα συμπέσει με εκλογές”, συνέχισε για να καταλήξει: “η Γαλλία θα είναι η υπέρτατη δοκιμασία για την αξιοπιστία του συμφώνου σταθερότητας”.
Το σύμφωνο αυτό, το οποίο ενισχύθηκε μετά την κρίση του χρέους, επιβάλλει στις ευρωπαϊκές χώρες όρια στο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα, υπό την απειλή κυρώσεων. Όμως η Γαλλία, παρά τις υποσχέσεις της, δεν έχει καταφέρει να ρίξει το δημοσιονομικό έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ και έχει πάρει πολλές αναβολές, η τελευταία μέχρι στιγμής φτάνει έως το 2017.
Αυτή την εβδομάδα η Ισπανία και η Πορτογαλία απέφυγαν επίσης την επιβολή κυρώσεων, καθώς οι Βρυξέλλες ανέβαλαν για μερικούς μήνες την απόφασή τους για το θέμα, κυρίως λόγω των εκλογών στην Ισπανία.
Οι καθυστερήσεις της Επιτροπής αντιμετωπίζονται πολύ αρνητικά στη Γερμανία. Το Βερολίνο είχε δώσει μάχη για ένα αυστηρότερο σύμφωνο.
Ο Έτινγκερ βλέπει εξάλλου στη δημοσιονομική χαλάρωση μια πιθανή αιτία της ανόδου του λαϊκιστικού δεξιού κόμματος AfD στη Γερμανία. “Το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) συλλέγει ασφαλώς ψήφους πολιτών που είναι δυσαρεστημένοι με τον δημοσιονομικό έλεγχο (που ασκείται από την Επιτροπή), ο οποίος είναι πολύ χαλαρός κατά την άποψη της Γερμανίας”, είπε στο Spiegel.
Όμως “αν η Επιτροπή εφαρμόσει κατά γράμμα τους μηχανισμούς ελέγχου, ρίχνει νερό στον μύλο των ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων της δεξιάς ή της αριστεράς σε πολλές από τις χώρες μέλη”, παραδέχθηκε. “Βλέπετε πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί μια μέση οδός”.