Egyptair: Βρέθηκαν ανθρώπινα μέλη, βαλίτσα & κάθισμα - "Δύσκολο να εντοπιστούν τα μαύρα κουτιά"

Δύσκολη υπόθεση αναμένεται να είναι ο εντοπισμός των μαύρων κουτιών από τη μοιραία πτήση, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, Αθανάσιος Μπίνης.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο Έλληνας ειδικός εξήγησε ότι η ανεύρεσή τους θα είναι μια πρόκληση εξαιτίας της τοπογραφίας του βυθού στο συγκεκριμένο σημείο.

«Είναι βαθιά και ο βυθός είναι ασύμμετρος οπότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε προβλέψεις» τόνισε ο κ. Μπίνης.

Νωρίτερα, ο αιγυπτιακός στρατός βρήκε 290 χλμ. βόρεια της Αλεξάνδρειας κομμάτια από συντρίμμια του αεροσκάφους Α320 της Egyptair που εξαφανίστηκε χθες, μετέδωσε η κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο σημείο έχουν βρεθεί και αντικείμενα των επιβατών. Ο αιγυπτιακός στόλος αναζητά στην περιοχή το μαύρο κουτί. Τον εντοπισμό τμημάτων του αεροσκάφους το οποίο κατέπεσε στη θάλασσα επιβεβαίωσε και η ίδια η αεροπορική εταιρεία.

Πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας που επικαλείται ενημέρωση από τις αιγυπτιακές αρχές, αναφέρουν ότι σε απόσταση 5 μιλίων από το σημείο όπου χάθηκε το στίγμα του Airbus A320 βρέθηκαν ανθρώπινα μέλη, μια βαλίτσα και ένα κάθισμα. Την είδηση ότι βρέθηκαν μεταξύ άλλων μία αποσκευή και ένα ανθρώπινο μέλος επιβεβαίωσε και δημοσιογράφος των Times.

Κανένα νέο στοιχείο δεν υπάρχει που να εξηγεί τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της EgyptAir, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι «εξετάζονται όλες οι υποθέσεις, αλλά καμία δεν υπερισχύει, διότι δεν έχουμε κανένα στοιχείο για τα αίτια» και πρόσθεσε ότι αύριο θα συναντηθεί με τις οικογένειες των επιβατών και αξιωματούχους «για να τους μεταφέρει τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες με απόλυτη διαφάνεια».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου επιβεβαίωσε ότι το πολεμικό ναυτικό της χώρας εντόπισε ανθρώπινα μέλη που πιστεύεται ότι ανήκουν στους επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της EgyptAir το οποίο συνετρίβη στη Μεσόγειο.

«Το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου μπόρεσε να ανασύρει επιπλέον συντρίμμια του αεροσκάφους, ορισμένα από τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, ανθρώπινα μέλη και καθίσματα του αεροσκάφους. Η έρευνα συνεχίζεται» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Σαρίφ Φατί διέψευσε τις φήμες ότι ενδέχεται να υπάρχουν επιζώντες από την συντριβή του Airbus A320.

«Δεν έχουμε εντοπίσει επιζώντες… Οποιοσδήποτε διαδίδει φήμες ή άλλα σενάρια σχετικά με αυτήν την τραγωδία απλά παίζει με τα συναισθήματα των ανθρώπων» δήλωσε ο Φατί σε μια συνάντηση με τους συγγενείς των θυμάτων.

Στο Κάιρο τρεις γάλλοι ερευνητές και ένας τεχνικός εμπειρογνώμονας της Airbus

Την ίδια ώρα τρεις Γάλλοι ερευνητές και ένας τεχνικός εμπειρογνώμονας της εταιρείας Airbus αφίχθησαν σήμερα το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου, για να συμμετάσχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της EgyptAir που εξαφανίσθηκε χθες, σύμφωνα με πηγές του αεροδρομίου της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Η Γαλλία συμμετέχει στην επιτροπή έρευνας που έχει συστήσει η Αίγυπτος, ως η χώρα κατασκευής του αεροσκάφους και προέλευσης των 15 από τους 66 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της EgyptAir που έπεσε μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου, συνεχίζονται από δυνάμεις πέντε χωρών, με το χώρο της έρευνας να διευρύνεται χωρίς ακόμη να έχει εντοπιστεί κανένα επιβεβαιωμένο ίχνος ή επιπλέον στοιχείο, παρά τη σύγχυση που είχε επικρατήσει περί υποτιθέμενων συντριμμιών.

Το σενάριο τρομοκρατικής ενέργειας δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί, ωστόσο όμως οι δορυφόροι δεν κατέγραψαν σημάδια έκρηξης. Μετά τις αναφορές και από την Αθήνα πως τα «συντρίμμια» που είχαν βρεθεί στη θάλασσα δεν ανήκουν στο αγνοούμενο Airbus, και ο αντιπρόεδρος της EgyptAir Αχμέντ Αντέλ αναγνώρισε χθες το βράδυ ότι «δεν έχουν βρεθεί συντρίμμια». «Κάναμε λάθος» σημείωσε με νόημα, αποσύροντας την προηγούμενη θέση που είχε εκφράσει η εταιρεία περί εντοπισμού σωσιβίων.

H μοναδική νέα πληροφορία που έχει προκύψει προέρχεται από «συγκλίνουσες αναφορές» Αμερικανών αξιωματούχων που επικαλείται το Reuters, σύμφωνα με τις οποίες η εξέταση εικόνων από δορυφόρους δεν έχει δώσει στοιχεία για έκρηξη στον αέρα. Η ευρωπαϊκή πλευρά περιορίζεται στο ότι όλα είναι ανοικτά, από την αιγυπτιακή πλευρά ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας αναγκάστηκε να δηλώσει ότι το Κάιρο θεωρεί «πιθανότερο» το σενάριο τρομοκρατίας από εκείνο του τεχνικού προβλήματος, ενώ και η ρωσική πλευρά πιθανολογεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική πράξη.

Στις έρευνες συμμετέχουν σωστικά μέσα από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Βρετανία, ενώ στις έρευνες πρόκειται να συνδράμουν και οι ΗΠΑ. Επιπλέον, εμπορικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή συνδράμουν τις έρευνες. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι διέταξε την εντατικοποίηση των ερευνών για τον εντοπισμό και την διερεύνηση των αιτίων της εξαφάνισης.