Στη φυλακή ο "Οδοντίατρος του τρόμου"

Οκτώ χρόνια θα περάσει στη φυλακή ο “Οδοντίατρος του τρόμου”, όπως αποκαλείται από ΜΜΕ της Ολλανδίας, κατά κόσμον Jacobus Van Nierop, ο οποίος ζούσε και εργαζόταν τα τελευταία χρόνια στην πόλη Νεβέρ. Επιπλέον το δικαστήριο επέβαλε στον Nierop πρόστιμο 10.500 ευρώ και φυσικά του αφαίρεσε την άδεια εξάσκησης επαγγγέλματος.

Ο Nierop αντιμετώπιζε κατηγορίες ηθελημένης πρόκλησης σωματικής βλάβης καθώς δεκάδες ασθενείς του προχώρησαν σε καταγγελίες εις βάρος του στις οποίες ανέφεραν ότι ο υποτιθέμενος οδοντίατρος προχωρούσε σε εξαγωγές υγιών δοντιών και ευθυνόταν για επικίνδυνες μολύνσεις ακόμη και μεταλλικά θραύσματα καρφωμένα στα ούλα τους.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες που ήταν πάνω από 100, κατά το το διάστημα 2009-2013 ο Nierop έκανε αδικαιολόγητες επεμβάσεις οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούσαν σε μόνιμες βλάβες στο στόμα, ακρωτηρίαζε τα ούλα και αφαιρούσε πολλά από τα υγιή δόντια τους.

Όλες οι παραπάνω μαρτυρίες κάθε άλλο παρά ψεύτικες ήταν καθώς στο δικαστήριο απεδείχθη ότι ο  οδοντίατρος είχε πλαστογραφήσει τα χαρτιά του για να ασκεί το συγκεκριμένο επάγγελμα στη Γαλλία καθώς στην Ολλανδία του είχαν επιβληθεί κυρώσεις για πρόκληση σωματικής βλάβης σε ασθενείς του.

Έπειτα από τις σοβαρότατες καταγγελίες των ασθενών του, το 2013 οι τοπικές αρχές ανακάλυψαν την πλαστογραφία όμως ο Nierop πρόλαβε να ετοιμάσει τις βαλίτσες του για τον Καναδά. Λίγους μήνες αργότερα συνελήφθη  και εκδόθηκε στη Γαλλία.

Από την πλευρά του ο Nierop υποστήριζε ότι δεν θυμάται κανέναν από τους μάρτυρες οι οποίοι έλεγαν ότι ήταν ασθενείς του καθώς το συγκεκριμένο διάστημα έπασχε από οριακή διαταραχή προσωπικότητας, πρόβλημα το οποίο είχε επιδεινωθεί από τις καταθλιπτικές σκέψεις που του είχε γεννήσει η συνειδητοποίηση ότι θέλει να αλλάξει φύλλο.

Ο πρώην οδοντίατρος βρίσκεται υπό κράτηση από τον Ιανουάριο του 2015. Από τότε έχει κάνει πολλές απεργίες πείνας και δίψας και είχε καταπιεί ξυραφάκια ώστε να γλιτώσει την κατάθεση στον ανακριτή.

Οι ψυχίατροι που τον εξέτασαν είπαν ότι ο Nierop έχει μια ναρκισσιστική προσωπικότητα, χωρίς αίσθηση της ηθικής, ο οποίος είναι ανίκανος να αισθανθεί οποιαδήποτε συμπόνια για τα θύματά του.