Μειώνονται οι "νέοι" τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

Όλο και λιγότεροι εμφανίζονται οι ξένοι μαχητές που ταξιδεύουν σε Συρία και Ιράκ με σκοπό να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο Αμερικανός πτέραρχος Πίτερ Γκέρστεν, ο οποίος είχε φθάσει στη Βαγδάτη πριν από έναν χρόνο.

Όπως αναφέρει ο ανώτατος αξιωματικός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, τον τελευταίο χρόνο κάθε μήνα στην τζιχαντιστική οργάνωση στρατολογούνταν από 1.500 ως 2.000 ξένοι μαχητές. Όμως σήμερα «οι εκτιμήσεις μας έχουν μειωθεί σε περίπου 200» ξένους νεοσύλλεκτους μαχητές σε μηνιαία βάση, ενώ «βλέπουμε περισσότερες λιποταξίες μεταξύ των μαχητών» του Ι.Κ.

Σύμφωνα με τον Γκέρστεν, ο λόγος που μειώνονται τα νέα μέλη του ISIS είναι ότι ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον των τζιχαντιστών, πλήττει χώρους όπου το Ι.Κ. αποθηκεύει ρευστό. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 20 τέτοιες επιδρομές με αποτέλεσμα να καταστραφούν 800 εκατομμύρια δολάρια και να μειωθεί το αποθεματικό της οργάνωσης.

Αυτό συμβάλει στη «μείωση του ηθικού» των μαχητών της οργάνωσης, καθώς εφόσον «δεν πληρώνονται» μοιάζουν όλο και λιγότερο πρόθυμοι «να πολεμούν» πλέον, υποστήριξε ο πτέραρχος Γκέρστεν. «Βλέπουμε ότι προσπαθούν να εγκαταλείψουν το ΙΚ. Από κάθε πιθανή άποψη το ηθικό τους έχει καταρρακωθεί».

Ο Αμερικανός στρατιωτικός αρνήθηκε πάντως να κάνει κάποια εκτίμηση για τον αριθμό των μαχητών που πολεμούν σήμερα στις τάξεις του Ι.Κ.