Υπόθεση Panama Papers: Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός της Ισλανδίας

Παραιτήθηκε από την θέση του Πρωθυπουργού ο Ισλανδός Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον, έπειτα από την χθεσινή “βόμβα” με τα Panama Papers, ένα τεράστιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής που έβγαλε στη φόρα “ηχηρά” ονόματα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και όχι μόνο.

Η παραίτηση του Γκουνλάουγκσον, ήρθε λίγη ώρα αφότου ο πρόεδρος της Ισλανδίας, Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, απέρριψε το αίτημα για τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών το οποίο υπέβαλε ο τέως Ισλανδός Πρωθυπουργός νωρίτερα σήμερα. Ο Γκρίμσον, είπε ότι θέλει πρώτα να έχει συνομιλίες με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

Αρχικά ο Πρωθυπουργός είχε αρνηθεί να παραιτηθεί, επιμένοντας πως και ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν πληρώσει «κάθε φόρο» που τους αναλογεί.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν στον Τύπο, ο Ισλανδός Πρωθυπουργός είχε ιδρύσει το 2007, από κοινού με τη σύζυγό του, μια εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους.

Η σύζυγός του, η Άννα Σιγκούρλαουγκ Παλσντότιρ, είχε αποκαλύψει αυτοβούλως στα μέσα Μαρτίου την ύπαρξη της εταιρείας Wintris η οποία διαχειρίζεται την περιουσία που κληρονόμησε από τον επιχειρηματία πατέρα της. Αρνείται κατηγορηματικά ωστόσο οποιαδήποτε εμπλοκή της σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το International Consortium of Investigation Journalists (ICIJ, Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων), μέχρι τα τέλη του 2009 ο 41χρονος Γκουνλάουγκσον διέθετε το 50% της εν λόγω εταιρείας. Όταν εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά, τον Απρίλιο του 2009, παρέλειψε να την δηλώσει στο «πόθεν έσχες» του.