Αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών διεθνώς το 2015

Αύξηση σημείωσαν την περασμένη χρονιά οι εξοπλιστικές δαπάνες παγκοσμίως, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI). Αυξημένες δαπάνες παρατηρούνται σε Ρωσία και Σαουδική Αραβία.

Το 2015 τα έξοδα αυξήθηκαν ελαφρώς περίπου κατά 1% αγγίζοντας τα 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ διεθνώς. Οι μεγαλύτερες αγορές όπλων παρατηρήθηκαν στην Ασία, την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη καθώς και σε κάποια κράτη της Εγγύς Ανατολής. Η Σαουδική Αραβία κατέχει την τρίτη θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους αγοραστές όπλων παγκοσμίως αμέσως μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ραδιοφωνία ο Ρόντεριχ Κίζεβετερ, Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός και ειδικός σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, εμφανίστηκε προβληματισμένος για την αύξηση των αμυντικών δαπανών σε Ρωσία και Κίνα και σημείωσε ότι «παρατηρούμε αύξηση των αμυντικών δαπανών στη Ρωσία τα τελευταία πέντε χρόνια κατά 91% ή στην Κίνα κατά 132%, την ώρα που στη Γερμανία παρατηρείται αύξηση κατά 2,8% ή στις ΗΠΑ κατά 4%. Αυτό σημαίνει ότι σε συγκεκριμένες περιοχές ανά τον κόσμο υπάρχει μεγαλύτερη ανασφάλεια και ότι οι διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες πρέπει να στραφούν ακόμη περισσότερο στη διπλωματία».

Παρά την μικρή αύξηση η Γερμανία καταλαμβάνει την ένατη θέση στην εν λόγω λίστα αφού την περασμένη χρονιά διέθεσε 35,5 δισ. ευρώ για την αγορά όπλων.

Περισσότερη διπλωματία

Ο Ρόντεριχ Κίζεβετερ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Ουκρανίας: «Ο ανταγωνισμός για την απόκτηση περισσότερου αμυντικού εξοπλισμού δεν παρατηρείται τόσο στην πλευρά της δυτικής Ευρώπης, αλλά στη Ρωσία, η οποία την τελευταία πενταετία σχεδόν διπλασίασε τις εξοπλιστικές της δαπάνες. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη προειδοποίηση όχι για να ξοδέψουμε και εμείς περισσότερα για εξοπλισμούς, αυτό το κάνουν οι γειτονικές χώρες δυτικά της Ουκρανίας, αλλά για να δείξουμε ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο σε διπλωματικές διαδικασίες. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο εάν έχουμε θέσει λειτουργικά θεμέλια ασφάλειας. Και αυτά τα έχουμε με το ΝΑΤΟ».

Όσον αφορά την Ελλάδα στην έκθεση SIPRI παρατηρήθηκε ελαφρά αύξηση. Μπορεί από την περίοδο 2009/2010 να σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση στην αγορά εξοπλισμών στη χώρα, την περσινή χρονιά ωστόσο οι δαπάνες αυξήθηκαν από 4,1 δις στα 4,6 δισ. ευρώ περίπου. Συνολικά πάντως από το 2006 μέχρι σήμερα η Ελλάδα κατέγραψε μείωση των εξοπλιστικών δαπανών κατά 35%.

Πηγή: DW