Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για τις διαρροές των Wikileaks

Απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το αίτημα που διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και συμφώνησε η ΝΔ να συνεδριάσει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις πρόσφατες αποκαλύψεις του ιστότοπου Wikileaks για την υποκλοπή της συνομιλίας δύο υψηλόβαθμων στελεχών του ΔΝΤ.

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να κληθούν η ΑΔΑΕ αλλά και η ΕΥΠ, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένα ευνομούμενο κράτος που σέβεται τις αρχές του εθνικού και διεθνούς δικαίου. Με την πρόταση του συμφώνησε ο Γιάννης Τραγάκης  από τη ΝΔ που επεσήμανε πως το θέμα εντάσσεται στις αρμοδιότητες της επιτροπής.

«Κανείς δεν έχει κατηγορήσει τη χώρα ότι έκανε τις υποκλοπές», ήταν το σχόλιο της προέδρου της επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου που ανέφερε ότι «σε μια δορυφορική εποχή είναι δυνατόν να αναρωτιούνται κάποιοι ποιος παρακολουθεί ποιον. Πρόσθεσε δε, ότι «η κ. Λαγκάρντ ζει στις ΗΠΑ όπου η  Wikileaks έχει καταγράψει τα πάντα. Πως θα τολμήσει να κατηγορήσει την Ελλάδα;», ενώ επέπληξε μάλιστα, τους βουλευτές της ΝΔ αλλά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι «κάνουν σαν παιδάκια».

Την άποψη ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν συμμερίστηκαν τα υπόλοιπα κόμματα, με τον Γιάννη Γκιόλα από τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τα δύο κόμματα ότι δεν έχουν πάρει θέση για τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση την ώρα των διαπραγματεύσεων. Με την πρόταση διαφώνησε και ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ.

Από την σημερινή συνεδρίαση στην οποία είχαν κληθεί για δεύτερη φορά προς ακρόαση οι κ.κ. Παρασκευόπουλος και Παπαγγελόπουλος δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης. Η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγα λεπτά όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος  ήρθε σε κόντρα με τον Νίκο Παρασκευόπουλο επειδή θεώρησε ότι δεν απαντούσε στις ερωτήσεις του, κάνοντας λόγο για αθλιότητα.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για διάσταση απόψεων με τον πολιτικό του προϊστάμενο Νίκο Παρασκευόπουλο, είπε πως είναι και οι δύο Πανιώνιοι, κάτι που είναι σπάνιο, ενώ επί της ουσίας της υπόθεσης δεσμεύθηκε να καταθέσει στη Βουλή όλα τα έγγραφα που έχει για την υπόθεση Τσατάνη και τα οποία –όπως είπε- τον δικαιώνουν, εκθέτοντας κάποιους ανεπανόρθωτα.

Σχολίασε δε, πως δεν πιστεύει πως η εισαγγελέας Εφετών μαγνητοφώνησε τη συνομιλία τους, «αν συνέβη κι αυτό θα αλλάξω χώρα», είπε με αφορμή υπαινιγμούς της Γεωργίας Τσατάνη. Επανέλαβε δε, ότι στοχοποιείται από τη διαπλοκή.