"Πεδίο μάχης" οι Βρυξέλλες - Νεοναζί αμαύρωσαν τελετή μνήμης για τα θύματα του μακελειού

Μια αυθόρμητη τελετή μνήμης για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες από κατοίκους της πόλης κατάφεραν να αμαυρώσουν μέλη των ακροδεξιών οργανώσεων, οι οποίοι επιτέθηκαν σε μουσουλμάνες που βρίσκονταν στην πλατεία και προέβησαν σε διάφορες προκλήσεις, με αποκορύφωμα ναζιστικούς χαιρετισμούς.

Μάλιστα, ορισμένοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά των ξένων και ποδοπάτησαν τα λουλούδια και τα κεριά που είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πλατείας.

Η αστυνομία έκανε χρήση κανονιών νερού για να τους αποκρούσει.

Στην πλατεία ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί πορεία κατά του φόβου αλλά οι διοργανωτές την ακύρωσαν μετά από τις προτροπές του Υπουργού Εσωτερικών της χώρας, που δήλωσε το Σάββατο ότι η αστυνομία είχε πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Ωστόσο, οι ακροδεξιοί, που σκόπευαν να προχωρήσουν σε αντιδιαδήλωση, αγνόησαν τις επίσημες οδηγίες και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των μεταναστών και διαδήλωσαν την αξίωσή τους να απομακρυνθούν από τη χώρα όλα τα «ξένα στοιχεία», με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο και στο μετρό της πόλης.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF ανέφερε πως υπήρχαν έως και 1.000 χούλιγκαν φορώντας μαύρα μπλουζάκια στην πλατεία, ενώ εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι έγιναν 18 συλλήψεις.

Νωρίτερα, μία ομάδα από αυτούς είχαν επιτεθεί και ξυλοκοπήσει έναν μελαμψό άνδρα, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται στο λάθος μέρος, τη λάθος ώρα.

Έκκληση του Βέλγου Πρωθυπουργού για ψυχραιμία

“Ζητώ σεβασμό σε μια στιγμή πένθους για όλη τη χώρα. Είναι εντελώς απαράδεκτο διαδηλωτές να διακόπτουν αυτή την φάση περισυλλογής στην πλατεία Χρηματιστηρίου, στις Βρυξέλλες. Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τα θύματα και καταδικάζω κατηγορηματικά αυτά τα επεισόδια”, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της χώρας Σαρλ Μισέλ.

“Ζητώ από όλους να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να μείνουν ήρεμοι ώστε η αστυνομία να μπορέσει να κάνει τη δουλειά της”, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός του Βελγίου.

 
Βρυξέλλες: Νεοναζί αμαύρωσαν αυθόρμητο μνημόσυνο για τα θύματα των επιθέσεων