Ανησυχία και απόγνωση στην Ειδομένη

Εντάσεις προκλήθηκαν χθες στην Ειδομένη, με τους ξεσηκωμένους πρόσφυγες να περιμένουν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ και θα περάσουν. Οι Αρχές, από την πλευρά τους, τέθηκαν σε «συναγερμό» αναζητώντας τους επιτήδειους που διέδωσαν τις φήμες. Οι φήμες που ξεκίνησαν από απροσδιόριστη αφετηρία από το Σάββατο, ήθελαν τα σύνορα να ανοίγουν στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής, με αποτέλεσμα να στραφούν προς το φράχτη με τα Σκόπια χιλιάδες άνθρωποι, όχι μόνο από τον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά και από άλλους της Μακεδονίας. Καραβάνια ανθρώπων έφταναν από το πρωί της Κυριακής από τα Γιαννιτσά, την Νέα Καβάλα, το Πολύκαστρο, ακόμα και από τα Διαβατά.

Τόσο στην Αστυνομία, όσο και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τα κίνητρα και τους σκοπούς που θέλησαν να εξυπηρετήσουν οι υπαίτιοι της διάδοσης του απίθανου σεναρίου.

Ο Γιώργος Κυρίτσης, επικεφαλής του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, απέδωσε τη διάδοση φημών σε “παρεξηγήσεις και λάθη”, δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να κρύβονται σκοπιμότητες πίσω από την παραπλάνηση των προσφύγων. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού οι εικόνες της Καθαράς Δευτέρας στιγμάτισαν όλη την Ευρώπη, που παρακολουθούσε οικογένειες με παιδιά και ανάπηρους ανθρώπους, στις πλάτες άλλων, να περνούν χείμαρρο για να φτάσουν στην ΠΓΔΜ και λίγες ώρες αργότερα να επιστρέφουν στην Ειδομένη.

Οι έρευνες των Αρχών εστιάζουν σε διάφορες ΜΚΟ και αλληλέγγυους που παρακινούν τα σενάρια, χωρίς βεβαίως αυτό να είναι αφοριστικό για όλες τις οργανώσεις που δρουν την περιοχή. Ο Γιώργος Κυρίτσης είχε χθες δηλώσει σχετικά με την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ στην Ειδομένη ότι, «δεν είναι οργανωμένη δομή για να μπορεί να υπάρχει έλεγχος», και χαρακτηρίζοντας «άτυπο» τον καταυλισμό, διευκρίνισε πως,  «δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κάποιον να παράσχει βοήθεια».

prosfuges-pgdm

hope

Στο μεταξύ, αποστάσεις από τις φήμες που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές, που έφτασαν χθες στην Ειδομένη, μέσω Ηγουμενίτσας.

refugees

Όπως δήλωσε ο Τομάσο Γκαντίνι από την οργάνωση «Over the Fortress» στόχος των Ιταλών ακτιβιστών είναι η διανομή βοήθειας και σε καμιά περίπτωση η παρακίνηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες.

pano

Όπως είπε, οι Ιταλοί ακτιβιστές θα διαδηλώσουν αύριο, στις 11, έξω από το ΥΜΑΘ, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία «καθώς δεν είναι ασφαλής χώρα».