Απάνθρωπες και «βάρβαρες» οι ανακριτικές μέθοδοι της CIA - Σε συναγερμό οι αμερικανικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο για τυχόν αντιδράσεις
Η CIA διεξήγαγε «κτηνώδεις» ανακρίσεις υπόπτων για συμμετοχή στην «αλ Κάιντα» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, υποστηρίζει η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας για τη δράση της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας η οποία συντάχθηκε μετά από μελέτη στοιχείων για χρόνια και δόθηκε μόλις την Τρίτη στη δημοσιότητα, στην περίληψή της. Ακόμη και αυτή, όμως, οι αμερικανικές αρχές φοβούνταν ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις παγκοσμίως γι αυτό και τέθηκαν σε συναγερμό όλες οι αμερικανικές δυνάμεις και διπλωματικές αποστολές σε όλο τον πλανήτη.
Η έκθεση καταρτίστηκε από τους Δημοκρατικούς της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας και υποστηρίζει ότι η CIA παραπλάνησε τους Αμερικανούς ως προς το τι κάνει ενώ επιπλέον οι ακραίες αυτές μέθοδοι που χρησιμοποίησε δεν βοήθησαν στη συλλογή πληροφοριών τέτοιων που ν’ αποτρέψουν πραγματικά ενδεχόμενες απειλές. Εκτιμά δε ότι οι περίπου 22 «αντιτρομοκρατικές» επιτυχίες που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια δεν προκύπτει να έχουν καμία σχέση με τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν στις ανακρίσεις αυτές. Η περίληψη που δόθηκε στη δημοσιότητα αποτελείται από 480 σελίδες ενώ το σύνολο της έκθεσης, της οποίας τα περισσότερα σημεία έχουν χαρακτηριστεί «απόρρητα» είναι 6.000 σελίδες.
Από την πλευρά της, η CIA ανταπαντά ότι οι ανακρίσεις αυτές βοήθησαν να σωθούν ανθρώπινες ζωές και ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με τον τρόπο αυτό ήταν πολύ σημαντικές στο να κατανοηθεί ο τρόπος λειτουργίας της «αλ Κάιντα» και συνεισφέρουν ακόμη και σήμερα στη λήψη αντιτρομοκρατικών μέτρων. Η υπηρεσία, πάντως, παραδέχτηκε ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανακρίσεων έγιναν και «λάθη».
Στο ζήτημα παρενέβη και ο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος δήλωσε ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε η CIA είναι ασύμβατες με τις αμερικανικές αξίες. «Οι τεχνικές αυτές έβλαψαν πολύ σοβαρά την θέση των ΗΠΑ στον κόσμο και κατέστησαν πολύ δυσκολότερη την προώθηση των συμφερόντων μας σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας».
Η έκθεση έχει γίνει αντικείμενο σοβαρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και στους Ρεπουμπλικάνους, καθώς οι δεύτεροι επέμεναν μέχρι τέλους ότι δεν υπάρχει λόγος να δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Γερουσίας, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε στις ανακρίσεις αυτές η CIA συνεισέφεραν στη σύλληψη σημαντικών καταζητούμενων αλλά και στην δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε τέλος στο πρόγραμμα της CIA όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2009. Και νωρίτερα φέτος είχε εκφράσει την άποψη ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε η CIA φθάνουν στο επίπεδο των βασανιστηρίων. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του αμφιλεγόμενου προγράμματος επί προεδρίας Μπους του νεότερου, συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν 119 ύποπτοι οι οποίοι ανακρίθηκαν σε μια σειρά από μυστικές φυλακές οι οποίες, τις περισσότερες φορές, ήταν εγκατεστημένες σε τρίτες χώρες προκειμένου ν’ αποφευχθούν τυχόν εμπλοκές με την αμερικανική νομοθεσία.
Εξ αυτών, όπως προκύπτει από την έκθεση, η σύλληψη των 26 ήταν εντελώς λάθος ενώ δεκάδες άλλοι κρατήθηκαν επί μήνες χωρίς να μπορεί κανείς να τους εντοπίσει και να δει σε τι κατάσταση βρίσκονται χωρίς να υπάρχει κανένας συγκεκριμένος λόγος. Μεταξύ των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανακρίσεις είναι η στέρηση ύπνου για περισσότερες από 180 ώρες, η υποχρέωση του κρατουμένου να στέκεται σε άβολες σωματικές στάσεις επί δεκάδες ώρες, ο εικονικός πνιγμός, η έκθεση επί ώρες σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, είτε κρύο είτε υπερβολική ζέστη, τα αλλεπάλληλα χαστούκια στο πρόσωπο, τα κλύσματα με τροφή και νερό ακόμη και όταν δεν χρειαζόταν και ο, κάθε είδους, εξευτελισμός. Η έκθεση υποστηρίζει ότι η CIA ουδέποτε έδωσε σαφή εικόνα στο Κογκρέσο και στην αρμόδια επιτροπή Πληροφοριών για τις μεθόδους ανακρίσεων αλλά υποστήριζε ότι όλες ξεκινούν με «συμβατικές» μεθόδους και ότι δεν υπάρχουν μέλη του Κογκρέσου που να έχουν αντιρρήσεις, δύο στοιχεία που η έκθεση κρίνει ότι είναι αναληθή.
Η έκθεση περιγράφει μια μυστική φυλακή της CIA, η τοποθεσία της οποίας δεν αποκαλύπτεται, ως «μπουντρούμι» όπου οι κρατούμενοι κρατούνταν στο απόλυτο σκοτάδι, συνεχώς δεμένοι σε κελιά απομόνωσης, όπου τους βομβάρδιζαν με δυνατούς ήχους ή μουσική, ενώ είχαν στη διάθεσή τους μόνο έναν κουβά για τις σωματικές τους ανάγκες. Παράλληλα περιγράφει ότι μία από τις 83 φορές κατά τις οποίες υποβλήθηκε σε εικονικό πνιγμό ο κρατούμενος που αναφέρεται ως Αμπού Ζουμπάγιαντ και φέρεται να είναι μέλος της αλ Κάιντα «δεν ανταποκρινόταν σε κανένα ερέθισμα, ενώ αφρός έβγαινε από το ανοικτό του στόμα», αν και στη συνέχεια του έκαναν ανάνηψη. Ένα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 80% του ανακριτικού προγράμματος της CIA είχε ανατεθεί σε ψυχολόγους, η εταιρεία των οποίων έλαβε 80 εκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Γερουσίας.
Προετοιμαζόμενοι για μια παγκόσμια κατακραυγή μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεση, ο Λευκός Οίκος και Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν χθες Δευτέρα ότι έχουν ενισχύσει την ασφάλεια σε όλες τις αμερικανικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο.