Το έργο του Alexander McQueen σε δημοπρασία!!

Ίσως ο πιο εκκεντρικός σχεδιαστής του τελευταίου αιώνα. Μια προσωπικότητα που εξυμνούσε τις γυναίκες με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά: ‘‘Θέλω οι άνθρωποι να φοβούνται τις γυναίκες που ντύνω”. Στόχος του ήταν  να βγάλει την άγρια πλευρά της γυναίκας και τα κατάφερε με επιτυχία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συλλογή του 1997 που την ονόμασε ‘It’s a jungle out there’!

Έφυγε νωρίς αφήνοντας όμως πίσω του ένα σημαντικό έργο. Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται τι άλλο θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει αυτή η ευφυέστατη προσωπικότητα. Κάτι το οποίο δυστυχώς δεν θα το μάθουμε ποτέ.

22

Αύριο βγαίνει σε δημοπρασία  ένα μεγάλο μέρος της συλλογής  του, στο Kerry Taylor Auctions τον οίκο δημοπρασιών στο Bermondsey όπου έχουν δημοπρατηθεί και άλλες ιστορικές συλλογές  άλλων σχεδιαστών μόδας.

Σημειώνεται επίσης ότι στις αρχές  του 2015, στο Victoria and Albert Museum, θα γίνει προς τιμή του μια έκθεση υπερπαραγωγή όπου θα χαρτογραφείται η πορεία της καριέρας του σχεδιαστή. Από την εποχή που δούλευε ως απλός υπάλληλος στην Givenchy μέχρι και την δικιά του προσωπική επιτυχία.

Μέσα στα κομμάτια της συλλογής που θα δημοπρατηθούν αύριο είναι και κάποια από τις πρώτες συλλογές  του McQueen. Πρόκειται για πολλούς μικρούς θησαυρούς.

Η Kerry Tailor – η γυναικά που κρύβεται πίσω από αυτή την δημοπρασία – θεωρεί ότι η συλλογή του είναι κάτι σαν το παλιό καλό κρασί. Οι αγοραστές της Tailor είναι συνήθως ή συλλέκτες  ή λάτρεις της μόδας. Και πάντα τους ρωτάει γιατί  τους αρέσει να αγοράζουν vintage ή ιστορικά  ρούχα, αφού είναι δύσκολο να φορεθούν ή να αξιοποιηθούν με κάποιο άλλο τρόπο. Η απάντηση που παίρνει τις περισσότερες φορές είναι η ίδια: για την σπανιότητα τους και την σημασία τους.

Πώς όμως  η ίδια η Tailor επιλέγει ρούχα για δημοπρασίες; Με ποιο κριτήριο καταλήγει στις συλλογές; Όπως η ίδια αναφέρει δεν παίζει ρόλο ούτε η μεγάλη ιστορία του, ούτε το χέρι του σχεδιαστή, ούτε η μάρκα. Αλλά θα πρέπει ή να είναι από νωρίς πολύ σπάνια συλλογή ή να είναι υπερβολικά όμορφη και ιδιαίτερη.

Κάτι το οποίο ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της συλλογής του McQueen. Περιμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία ποιοι θα είναι οι τυχεροί που θα καταφέρουν να αγοράσουν οτιδήποτε (μικρό, μεγάλο, σημαντικό, ασήμαντο, όμορφο, άσχημο) από την συλλογή αυτού του υπέροχου σχεδιαστή μόδας.

33

44

66

77

88