Στις 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Παράλληλα μήνυμα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια έστειλε ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν, επισημαίνοντας ότι η χώρα του θα είναι «πιο ασφαλής» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είμαστε πιο ισχυροί, πιο ασφαλείς και καλύτερα από κάθε άποψη εντός της Ε.Ε.» τόνισε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC. «Η εναλλακτική θα ήταν ένα τεράστιο άλμα στα τυφλά, με το ρίσκο, που αυτό ενέχει για τη χώρα, την οικονομία και την ασφάλειά μας» συμπλήρωσε.
“Το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει σήμερα το πρωί για το νέο ειδικό καθεστώς της Βρετανίας στην ΕΕ, και κατόπιν θα ανακοινωθεί η σκοπούμενη ημερομηνία για το δημοψήφισμα”, ανέφερε νωρίτερα σε μήνυμα στο λογαριασμό του ο Κάμερον στο Twitter.
Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεγάλη Βρετανία κατέληξαν σε συμφωνία, ανέφεραν λίγο μετά τις 23.00 το βράδυ της Παρασκευής από το Twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αλλά και άλλοι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε.
Από την πλευρά τους, βρετανικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι το προσχέδιο πάνω στο οποίο συζήτησαν οι ηγέτες της Ε.Ε. «έχει τα φόντα να οδηγηθεί σε συμφωνία».
«Οι μήνες σκληρής δουλειάς απέδωσαν, είμαι χαρούμενος. Δίκαιο για το Ηνωμένο Βασίλειο, δίκαιο και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη», ανέφερε σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ το βράδυ της Παρασκευής.
Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ
«Δεν θα υπάρξει βέτο και το κείμενο (της συμφωνίας) το λέει πολύ καθαρά», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του διήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι διαπραγματεύσεις του οποίου ξεπέρασαν τις 30 ώρες. Ειδικά η Γαλλία, αντιτασσόταν στην παραχώρηση της δυνατότητας στη Βρετανία να ασκεί βέτο σε αποφάσεις της ευρωζώνης, στην οποία το Λονδίνο δεν ανήκει.
Ικανοποιημένος με την συμφωνία εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμιά “εξαίρεση από τους κανόνες” της ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, “έγιναν τα πάντα ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να εμποδίζει την πορεία προς το μέλλον της Ευρώπης”.
“Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια ιδιαίτερη θέση στην Ευρώπη, όπως είχε πάντα (…). Δεν είναι στη Σένγκεν, δεν είναι στην ευρωζώνη, δεν τηρεί τη Χάρτα των Δικαιωμάτων -αλλά δεν υπήρξε καμιά εξαίρεση από τους κανόνες της ενιαίας αγοράς, δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη περί αναθεώρησης των συνθηκών και παραχώρησης δικαιώματος βέτο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αποφάσεις της ευρωζώνης, κάτι που για τη Γαλλία ήταν πολύ σημαντικό”, ανέφερε ο Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Ακόμη, ο Ολάντ σημείωσε ότι υπήρξε άλλο ένα “πολύ σημαντικό” σημείο που κάλυψε τα ζητούμενα του Παρισιού: το ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον “αποδέχθηκε την ισότητα των χρηματοοικονομικών κέντρων”. “Δεν ήθελα να υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου σε σύγκριση με τα άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, αλλά αντιθέτως “να εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες, βάσει των ίδιων ρυθμιστικών διατάξεων, των ίδιων οργάνων, των ίδιων αρχών”, και να μην εμποδίζει τίποτε “τη θέσπιση νέων κανόνων από τα ίδια όργανα, τις ίδιες αρχές”, ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Άγκελα Μέρκελ
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε μια «δίκαιη και συμβιβαστική» συμφωνία με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να κάνει εκστρατεία για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ στο επικείμενο δημοψήφισμα, έκρινε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργά το βράδυ της Παρασκευής.
«Πιστεύουμε ότι (…) προσφέραμε στον Ντέιβιντ Κάμερον ένα πακέτο με το οποίο μπορεί να κάνει εκστρατεία στη Βρετανία ώστε η Βρετανία να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η Γερμανίδα Καγκελάριος επισήμανε ακόμη πως η συμμετοχή μιας χώρας στην ΕΕ «είναι κάτι που έχει μεγάλη αξία», ειδικά σε μια περίοδο αναταραχής και αβεβαιότητας σε διεθνές επίπεδο και πρόσθεσε: «Εύχομαι τα καλύτερα στον Ντέιβιντ Κάμερον τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες».
Τη συμφωνία πάνω στο προσχέδιο για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. αποκάλυψε πρώτη με μήνυμά της στο Twitter η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. «Η συμφωνία για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. επετεύχθη. Τελείωσε το δράμα», έγραψε η Πρόεδρος της Λιθουανίας.
Λίγη ώρα πριν, ο Τσέχος Πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σόμποτκα, είχε δηλώσει ότι το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στην τελική ευθεία, σύμφωνα με τον Τσέχο Πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σόμποτκα.
«Μια τελική συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, επιβεβαίωσε ότι τελικώς οδεύουμε προς το προσχέδιο μιας συμφωνίας», έγραψε ο κ. Σόμποτκα στο Twitter.
Η Τσεχία ηγείται μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες θέτουν όρια στις προτεινόμενες μειώσεις των επιδομάτων για τους Ευρωπαίους εργαζομένους στη Βρετανία.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ υποστήριξε ότι το προσχέδιο συμφωνίας, με στόχο την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., θα κατατεθεί σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Τα κεντρικά σημεία του σχεδίου αποτελούν έναν συμβιβασμό, στον οποίο ο καθένας προσέφερε από λίγο. Ωστόσο πιστεύω ότι αποτελούν σίγουρα τις βάσεις για μία συμφωνία, σε κάθε περίπτωση το ελπίζω» πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Μάλτας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, το τελευταίο προσχέδιο αναμένεται να είναι ένας καλός συμβιβασμός» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε λίγο αργότερα η αντιπροσωπεία της Μάλτας στην Ε.Ε. στον λογαριασμό της στο Twitter, επικαλούμενη τον κ. Μούσκατ.