Να προσφέρουν μια συμφωνία που θα είναι αξιόπιστη στα μάτια των Βρετανών κάλεσε τους ευρωπαίους ομολόγους του, το βράδυ της Πέμπτης στη Σύνοδο Κορυφής, ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, όπως δημοσιεύει η ιστοσελίδα tovima.gr. Στόχος, είπε, η συμφωνία αυτή να διευθετήσει «για μια γενιά» τις σχέσεις της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις συνομιλίες του «τώρα ή ποτέ» -όπως έχουν χαρακτηριστεί- οι ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν να ξεπεράσουν τις διαφορές προκειμένου να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, με το Λονδίνο να ζητά οικονομικές εξασφαλίσεις και εξαιρέσεις σε κοινωνικά επιδόματα για την ανακούφιση των προσφύγων που φτάνουν σε κοινοτικό έδαφος.
Όλες οι πλευρές αναγνώρισαν πως απομένει ακόμη πολλή δουλειά, ωστόσο οι περισσότεροι ηγέτες φάνηκαν θετικοί να δοθεί στον Κάμερον μια συμφωνία, που θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως νίκη, πριν ξεκινήσει την καμπάνια για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ εν όψει του δημοψηφίσματος που αναμένεται στα τέλη Ιουνίου.
«Έχουμε αφήσει το ερώτημα για τη θέση της Βρετανίας στην ΕΕ να κακοφορμίσει, και τώρα είναι ώρα να το αντιμετωπίσουμε» δήλωσε ο Κάμερον στους ομολόγους του στην πρώτη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, το βράδυ της Πέμπτης.
«Εάν καταλήξουμε σε μια συμφωνία, τόσο ισχυρή ώστε να πείσει τους Βρετανούς να υποστηρίξουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, τότε θα έχουμε την ευκαιρία να τακτοποιήσουμε το ζήτημα για μια γενιά» δήλωσε, περιγράφοντας την ιδανική συμφωνία στη βάση της αρχής «ζήσε κι άσε τους άλλους να ζήσουν» («live and let live»).
Κατά την άφιξή του ο Κάμερον δήλωσε πως η σκληρή δουλειά και η καλή θέληση θα τον βοηθούσαν να κλείσει μια «καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία», μια συμφωνία που θα έπειθε τους όλο και περισσότερους ευρωσκεπτικιστές Βρετανούς να παραμείνουν στους «28».
Μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας, θα ταρακουνούσε την ΕΕ, που παλεύει να διατηρήσει την ήδη κλυδωνιζόμενη ενότητά της τόσο εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων όσο και εξαιτίας του προσφυγικού προβλήματος. Εξάλλου, η Βρετανία, αν και δεν συμμετέχει στο ευρώ, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ, όπως και μεγάλη στρατιωτική δύναμη.
Αν οι ευρωπαίοι ηγέτες χάσουν την ευκαιρία να λύσουν τώρα το πρόβλημα με τη Βρετανία, χάνουν και την ευκαιρία να στραφούν ανενόχλητοι σε πιο πιεστικά ζητήματα όπως η προσφυγική κρίση.
Παρά τις θετικές δηλώσεις των ηγετών, υπάρχει διάχυτη ανησυχία πως αν υπάρξει υποχώρηση στα αιτήματα του Κάμερον, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου επιτρέποντας και σε άλλες χώρες να ζητήσουν αλλαγές στο καθεστώς συμμετοχής τους στην ΕΕ. Ωστόσο, ένα προσχέδιο συμφωνίας έδωσε το σινιάλο ότι, ειδικά στο μεταναστευτικό, κάθε λύση θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του βρετανικού συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.
Επίσης, θα υπάρξει πολλή συζήτηση πάνω στη διατύπωση για τις εξασφαλίσεις που ζητεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας του Λονδίνου -κάτι που κάνει το Παρίσι να ανησυχεί πως το Σίτι θα αποκτήσει προβάδισμα- στις μελλοντικές αλλαγές επί των ιδρυτικών ευρωπαϊκών συμφωνιών, όπως και για το πόσο ο Κάμερον θα κόβει κοινωνικά επιδόματα.