"Η ΕΕ ετοιμάζεται για ενδεχόμενο έντασης του προσφυγικού στην Ελλάδα"

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει ότι η Τουρκία θα βάλει «φρένο» στη ροή μεταναστών, ωστόσο καταρτίζει σχέδια για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να φθάσει ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός προσφύγων στην ελληνική επικράτεια, οι οποίοι δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Επίτροπος σημείωσε ότι ακόμη δεν είναι σαφές κατά πόσο θα μπορέσει να αναχαιτίσει τη ροή προσφύγων και μεταναστών η Τουρκία μόλις βελτιωθεί ο καιρός και, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες πρωτοβουλίες για να αποτραπεί η χαοτική μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων μέσω των Βαλκανίων, η Ε.Ε. συνεργάζεται με την Αθήνα για να εξασφαλιστεί στέγη για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

«Καθ’ όσον η συμφωνία συνεργασία μας την οποία συνήψαμε με την Τουρκία δεν αρχίζει να καρποφορεί, η κατάσταση δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Οι ροές θα συνεχιστούν», ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος. «Για αυτό έχουμε ήδη αρχίσει να καταρτίζουμε σχεδιασμούς αντιμετώπισης κρίσης». «Εάν συμβεί αυτό, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση και αυτό πρέπει να αποφευχθεί», πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, η Αθήνα άργησε να αρχίσει να συνεργάζεται πιο στενά με την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών, αλλά έχει καταφέρει «θεαματική» πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες σε ό,τι αφορά την ταυτοποίηση και τη λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων των νεοαφιχθέντων.

Κατά τον κ. Αβραμόπουλο η διαδικασία στα νέα κέντρα υποδοχής προχωρά, όπως και οι προετοιμασίες της ελληνικής κυβέρνησης για να φιλοξενήσει 50.000 μετανάστες και πρόσφυγες ενόσω θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεών τους για τη χορήγηση ασύλου.

Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε πως ασκεί πιέσεις σε κυβερνήσεις χωρών – μελών της Ε.Ε. προκειμένου να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα υποδεχόμενες δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. «Είναι καιρός όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ειδικά τα κράτη μέλη», είπε. «Όλοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία, αυτό δεν είναι δυνατό», επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος. «Η πόρτα είναι ανοικτή για όλους όσοι έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας. Αλλά επαφίεται στο σύστημα να τους πει πού να πάνε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο επίτροπος τόνισε ότι απομένει ελάχιστος χρόνος. «Ο καιρός θα βελτιωθεί ως τα τέλη του Μαρτίου. Επομένως, το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι πως πρέπει να έχουμε καταλήξει μέσα σε αυτή τη βραχεία περίοδο», ανέφερε.

Πέρυσι αφίχθησαν στην Ελλάδα πάνω από 800.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πρόσφυγες, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς ταξίδεψαν προς βορρά, με προορισμό τη Γερμανία, μέσω Βαλκανίων. Το Βερολίνο διαμηνύει πως θέλει να αποτρέψει την επανάληψη ενός τέτοιου φαινομένου και πολλά κράτη νοτιότερα, κατά μήκος της λεγόμενης βαλκανικής οδού, να επιβάλουν αυστηρότερα μέτρα ή ακόμη και να κλείνουν τα σύνορά τους. Αυτό εγείρει το ενδεχόμενο ο μεγαλύτερος αριθμός των νέων αφίξεων να ακινητοποιείται στην Ελλάδα, σημειώνει το Ρόιτερς.