Στο, επονομαζόμενο και “πυριτιδαποθήκη ων Βαλκανίων”, Κόσοβο η κατάσταση είναι και πάλι εκρηκτική.
Όπως αναφέρει σχετικό αφιέρωμα της DW, οκτώ χρόνια μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου οργανώνονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Πρίστινα. Η αντιπολίτευση θέλει ανατροπή της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί για παραχωρήσεις στη σερβική μειονότητα.
Το γερμανικό πρακτορείο εκτιμά ότι “η διεθνής κοινότητα είναι σοκαρισμένη με την κλιμάκωση της βίας τους τελευταίους μήνες στο Κόσοβο”.
Από τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου η αντιπολίτευση έχει επανειλημμένα εμποδίσει τις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου ακόμη και με τη χρήση δακρυγόνων, έχοντας παράλληλα ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει τη συμφωνία μεταξύ της χώρας και της Σερβίας, η οποία υπεγράφη υπό την αιγίδα της ΕΕ και προβλέπει μερική αυτονομία για τους Σέρβους του Κοσόβου.
Παράλληλα ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει τη συμφωνία για τη χάραξη των συνόρων ανάμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο. Εκτός από τις βιαιοπραγίες μέσα στο κοινοβούλιο, η αντιπολίτευση έχει διοργανώσει τον τελευταίο καιρό βίαιες διαδηλώσεις έξω από κυβερνητικά κτίρια στην Πρίστινα.
Απώτερος στόχος της αντιπολίτευσης, λέει η DW, φαίνεται να είναι η παραίτηση της κυβέρνησης και η προκήρυξη εκλογών. «Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία του Κοσόβου» ισχυρίστηκε ο Ραμούς Χαραντινάι, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στην κρατική τηλεόραση.
Στις 9 Ιανουαρίου έλαβε χώρα η μεγαλύτερη μαζική διαμαρτυρία από την εποχή της διακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008. Τότε οι διαδηλωτές είχαν πετάξει πέτρες και βόμβες μολότοφ, για να απωθηθούν τελικά με δακρυγόνα από την αστυνομία. Απαιτούσαν παραίτηση της κυβέρνησης, επειδή «λειτουργεί εναντίον των συμφερόντων της χώρας».
Δεκάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε δημόσια κτίρια. Από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που έλαβαν μέρος στις διαμαρτυρίες κάποιοι συνελήφθησαν, για να τεθούν αργότερα σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Από την πλευρά τους τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού –ο Δημοκρατικός Σύνδεσμος (LDK) του πρωθυπουργού Ίσα Μουσταφά και το Δημοκρατικό Κόμμα (PDK) του υπουργού Εξωτερικών Χασίμ Θάτσι– απορρίπτουν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης. «Εκλογές δε θα διεξαχθούν νωρίτερα από το 2018» ανακοίνωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Μουσταφά.
Ωστόσο η κατάσταση στη χώρα παραμένει εκρηκτική, όπως φοβούνται οι παρατηρητές. Το νεότερο κράτος της Ευρώπης έχει ανεργία της τάξεως του 40%, ενώ οι εντάσεις ανάμεσα στους Αλβανούς και τους Σέρβους είναι εντονότερες από ποτέ. Τα τελευταία δύο χρόνια σχεδόν ένας στους δέκα πολίτες έφυγε από τη χώρα για να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στη Γερμανία ή σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το μικρό βαλκανικό κράτος, γνωστό ως Κοσσυφοπέδιο ή Κόσοβο, που ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από οκτώ χρόνια από τη Σερβία, δεν αναγνωρίζεται από το Βελιγράδι. Πάντως το Κόσοβο δεν αναγνωρίζουν ούτε πέντε εκ των 28 χωρών-μελών της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία.
Πηγή: DW