"Ή Δουβλίνο ή Σένγκεν"

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον Έλληνα ομόλογό του Ν. Κοτζιά.

Ενόψει της σημερινής επίσκεψής του στην Αθήνα ο κ. Τζεντιλόνι απέστειλε σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, άρθρο του, στο οποίο εξηγεί τις θέσεις της Ιταλίας, σε βασικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, τις προκλήσεις της ΕΕ, την ανάγκη άρσης των δογματικών υπερβολών δημοσιονομικής πειθαρχίας και την ανάγκη μιας κοινής, ευρωπαϊκής, διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. «Για να διασώσουμε τη Σένγκεν πρέπει να ξεπεράσουμε τον κανονισμό του Δουβλίνου» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ιταλός υπουργός, στο άρθρο του.

“Είναι βασικό να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο μεμονωμένες χώρες να αποφασίσουν μονομερώς, στις επόμενες εβδομάδες, όχι τόσο την ενίσχυση των ελέγχων, όπως συμβαίνει ήδη, αλλά το κλείσιμο των συνόρων τους, προκαλώντας ένα “ντόμινο” κατά μήκος της “βαλκανικής οδού”, με επιπτώσεις αποσταθεροποίησης των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Μονομερείς αντιδράσεις αυτού του είδους, θα θέτανε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζώνη Σένγκεν και την ελεύθερη κυκλοφορία, ένα από τα επιτεύγματα δηλαδή της ευρωπαϊκής ιθαγένειας και της ενιαίας αγοράς” σημειώνει ο Ιταλός ΥΠΕΞ και συνεχίζει:

“Για να διασώσουμε τη Σένγκεν και την ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να ξεπεράσουμε τον κανονισμό του Δουβλίνου. Στ΄αλήθεια πιστεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η ευθύνη, για την χορήγηση ασύλου σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και για τον επαναπατρισμό όλων των άλλων, μπορεί να βαραίνει μόνον τις πρώτες χώρες υποδοχής; Πρόκειται για μία προσδοκία μη ρεαλιστική. Οφείλουμε να σώσουμε χιλιάδες ζωές στη θάλασσα και να υιοθετήσουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και επαναπατρισμού των παράτυπων μεταναστών.

Σε αυτά τα θέματα η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν κοινές ευαισθησίες και μπορούν να συνεργαστούν στενά”.