Ρωσία: Έτοιμοι για χερσαία επίθεση στη Συρία οι Τούρκοι

Φόβους ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για χερσαία επέμβαση στη Συρία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμα, Αλεξέι Πουσκώφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

«Στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπάρχει η αίσθηση ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης» τόνισε ο κ. Πουσκώφ. «Υπάρχουν ήδη δεδομένα από δορυφόρους για συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία» πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «απρόβλεπτο» τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αναφερόμενος πάντως στο ενδεχόμενο κοινής επέμβασης τουρκικών και σαουδαραβικών στρατευμάτων, ο Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι «η Σαουδική Αραβία μπορεί να δηλώνει έτοιμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά δεν διαθέτει τις απαραίτητες δυνάμεις για να το πραγματοποιήσει».

Σχετικά με τις περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, ο κ. Πουσκώφ σημείωσε ότι η Ελλάδα συμφώνησε στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, προκειμένου να ενισχυθεί ο έλεγχος των προσφυγικών ροών. «Ένας λόγος που το ΝΑΤΟ ανέλαβε αυτή την επιχείρηση στο Αιγαίο είναι διότι θα ήθελε να δείξει ότι δεν είναι στόχος της συμμαχίας μόνο η ρωσική απειλή. Γι΄ αυτό αποφάσισε να αναλάβει αυτή την επιχείρηση στο Αιγαίο» επισήμανε.

Ο Ρώσος αξιωματούχος εξέφρασε την άποψη ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να μείνει μακριά από τη συριακή κρίση» και τόνισε πως προς το παρόν δείχνει ότι δεν θα εμπλακεί. «Δεν υπάρχει επιθυμία να διευρυνθεί αυτή η επιχείρηση. Δεν βλέπουμε το ΝΑΤΟ να θέλει να εμπλακεί στα εσωτερικά της Συρίας. Αυτό θα δυσκόλευε ακόμα περισσότερο τη γενική κατάσταση. Μάλλον το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο. Αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο, γιατί όπου υπήρχε εμπλοκή του ΝΑΤΟ υπήρξε στρατιωτική παρουσία για χρόνια, όπως στο Αφγανιστάν? Θα ήταν καλό το ΝΑΤΟ να είναι μακριά από τη στρατιωτική εμπλοκή στη κρίση στη Συρία» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Αλεξέι Πουσκώφ υπογράμμισε πάντως ότι «η Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, καταρρίπτοντας το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος δυσκόλεψε πάρα πολύ την κατάσταση: από τη μία το ΝΑΤΟ έπρεπε να δικαιολογήσει τη στάση της Τουρκίας, αλλά από την άλλη υποδαύλισε τον κίνδυνο εμπλοκής της Συμμαχίας στη σύγκρουση στη Συρία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ