Σε σταθερή τροχιά ο δορυφόρος της Β. Κορέας

Σε σταθερή τροχιά βρίσκεται ο δορυφόρος που εκτόξευσε την Κυριακή η Βόρεια Κορέα, ενώ εκτιμάται όπως υποστηρίζουν αμερικανικές πηγές ότι δεν έχει μεταδώσει στοιχεία πίσω στη γη. Η αμφιλεγόμενη εκτόξευση δεν έχει πείσει τους επιστήμονες ότι η Βόρεια Κορέα, έχει αναβαθμίσει σημαντικά την πυραυλική τεχνολογία της.

Επρόκειτο για εκτόξευση δορυφόρου παρατήρησης, υποστηρίζει η Βόρεια Κορέα, που προκάλεσε εκνευρισμό στις ΗΠΑ, αλλά και στους γείτονες της, οι οποίοι εκτιμούν ότι ήταν δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, ενώ ακολούθησε την τέταρτη πυρηνική δοκιμή, που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ, τον Ιανουάριο.

“Βρίσκεται σε σταθερή τροχιά τώρα. Έχουν τον έλεγχο της τροχιάς του”, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι “δεν είχε συμβεί το ίδιο με τον προηγούμενο δορυφόρο, που είχε εκτοξεύσει η Βόρεια Κορέα το 2012, ο οποίος δε σταθεροποιήθηκε ποτέ”. Μία άλλη πηγή ανέφερε ότι “ο νέος δορυφόρος δε φαίνεται ν’ αναμεταδίδει”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα είχε χθες το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, τους οποίους διαβεβαίωσε για την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, ενώ ζήτησε να υπάρξει μια δυναμική διεθνής αντίδραση κατά της εκτόξευσης.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα εκθέσει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για τις “προκλήσεις” της Βόρειας Κορέας, όταν θα φιλοξενήσει τους ηγέτες της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας στην Καλιφόρνια, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσαν συνεργάτες του. Οι ΗΠΑ και η Κίνα, στρατηγικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ διαπραγματεύονται την εφαρμογή νέων κυρώσεων, στο πλαίσιο νέας απόφασης του ΟΗΕ, με τους διπλωμάτες ν’ αναμένουν ότι θα ψηφιστεί μέσα στο μήνα που διανύουμε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επιβάλλει κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας για τις πυρηνικές δοκιμές της, αλλά και για τις εκτοξεύσεις πυραύλων μακράς ακτίνας δράσης, από το 2006. Οι κυρώσεις αυτές, εφαρμόζονται στην απαγόρευση του εμπορίου όπλων, αλλά και της ροής ξένου συναλλάγματος, που μπορούν να χρηματοδοτήσουν το βορειοκορεατικό πρόγραμμα όπλων.

Ωστόσο, εμπιστευτική αναφορά του ΟΗΕ, για την οποία έχει λάβει γνώση το πρακτορείο Ρόιτερς, συμπέρανε ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να εξάγει βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία στην Μέση Ανατολή, όπως και όπλα μαζί με αμυντικό υλικό, στην Αφρική, παραβιάζοντας τις διεθνείς κυρώσεις που εφαρμόζονται κατά της Πιονγκγιάνγκ. Την αναφορά κατάρτισε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα, θέτοντας σοβαρά ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των διεθνών κυρώσεων.

Ο περιορισμός πρόσβασης πλοίων της Βόρειας Κορέας, σε διεθνή λιμάνια είναι μεταξύ των μέτρων που προσπαθεί να περάσει η Ουάσιγκτον, πιέζοντας το Πεκίνο να τα αποδεχτεί, κατά της βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής της 6ης Ιανουαρίου, αλλά και της πυραυλικής εκτόξευσης της περασμένης Κυριακής.