Μινσκ, ξημερώματα της 12ης Φεβρουαρίου του 2015. Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις διαρρέει ότι Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν, με μεσολάβηση του Βερολίνου και του Παρισιού, σε μια ειρηνευτική συμφωνία που προβλέπει εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές όμως αρνούνται να υπογράψουν. Αργότερα έγινε γνωστό με ποιο τρόπο το «όχι» των φιλορώσων μετατράπηκε σε «ναι». Η Άγκελα Μέρκελ φέρεται να είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι σε περίπτωση που δεν παρέμβει άμεσα, οι διαπραγματεύσεις θα αποτύχουν. Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε η επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα έγινε σαφής η μεγάλη επιρροή του Κρεμλίνου στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.
Και σήμερα, ένα περίπου χρόνο μετά; Οι σχέσεις Κιέβου-Βερολίνου παραμένουν στενές. Σε ό,τι αφορά όμως τις σχέσεις Μόσχας-Βερολίνου συμβαίνει δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο. Η μόνη επαφή Μέρκελ-Πούτιν γίνεται μέσω τηλεφώνου. Εκτός αυτού ο αποκλεισμός της Ρωσίας από την ομάδα των G8 αποτελεί πρόβλημα όχι μόνο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά και για την ειρήνη στον κόσμο γενικότερα.
Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται τη Μόσχα, για παράδειγμα, τόσο στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, όσο και στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.
Αγκάθι στις σχέσεις Ρωσίας και ΕΕ αποτελούν και οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στη Μόσχα, επειδή δεν τηρεί τον οδικό χάρτη για την Ουκρανία. Στην πρόσφατη συνάντησή της με τον ουκρανό Πρόεδρο Ποροσένκο η Α. Μέρκελ δήλωσε ότι η εκεχειρία είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ. Την επομένη σε επικοινωνία της με τον Πρόεδρο Πούτιν απηύθυνε έκκληση να ασκήσει επιρροή στους αυτονομιστές.
Η Καγκελάριος εξαίρει τη στάση του Προέδρου Ποροσένσκο, ο οποίος δεν κουράζεται να δηλώνει ότι σέβεται απολύτως τη Συμφωνία του Μινσκ. Ο ουκρανός Πρόεδρος κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί τις ένοπλες συγκρούσεις στο Ντονμπάς για να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σημαντική προϋπόθεση για την επίλυση της κρίσης είναι η ψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης και αποκέντρωσης στο ουκρανικό κοινοβούλιο. Η καγκελαρία θεωρεί ότι όσο δεν γίνεται σεβαστή η εκεχειρία, ο Πρόεδρος Ποροσένκο δεν είναι θέση να λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει μεγαλύτερη αυτονομία των περιοχών Ντονιέσκ και Λουχάνσκ.
Πηγή: DW