Τα ρομπότ 'κατακτούν' τα σχολεία της Ευρώπης

Περίπου 2.000 εκπαιδευτικά ρομπότ προβλέπεται να μοιραστούν δωρεάν σε σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με πρόταση που υποβλήθηκε σε πανευρωπαϊκό πρόγραμμα, το επιστημονικό μέρος της οποίας σχεδίασε το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, “Η πρόταση αρίστευσε, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ 207 επιστημονικών προτάσεων που κατατέθηκαν από τουλάχιστον 2.100 πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και άλλους φορείς, στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρόγραμμα HORIZON 2020 της ΕΕ.

Το ακρωνύμιο της ερευνητικής πρότασης είναι SΤΙΜΕΥ (Science, Technology, Innovation, Mathematics Education for the Youth) και βαθμολογήθηκε με άριστα (15 στα 15) στο θέμα της «Προσέλκυσης των νέων στις Θετικές Επιστήμες και στα σχετικά επαγγέλματα» (H2020-SEAC-2014-2015 MAKING SCIENCE EDUCATION AND CAREERS ATTRACTIVE FOR YOUNG PEOPLE), ενός έργου του οποίου ο συνολικός προϋπολογισμός είναι τέσσερα εκατ. ευρώ και η διάρκειά του τρία χρόνια.

Αντικείμενο της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή, Νικόλαο Φαχαντίδη, είναι η μελέτη, σχεδίαση και υλοποίηση αλληλεπιδραστικών ρομπότ κατάλληλων για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και κοινωνικών στόχων του προγράμματος, τα οποία θα «μεγαλώνουν» παράλληλα με την πρόοδο των μαθητών και θα μοιραστούν σε μαθητές και σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης ανά την Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Φαχαντίδης, «Στο πλαίσιο του STIMEY, θα αναπτυχθούν καινοτόμες τεχνολογίες και παιδαγωγικές μέθοδοι, που θα ενισχύουν τους μαθητές στο να προσεγγίσουν τις θετικές επιστήμες σε επιστημονική αλλά και κοινωνική διάσταση, θα τους συνδέουν με θεσμούς άτυπης εκπαίδευσης αλλά και επαγγελματικούς φορείς στην πράξη, ενώ συνάμα θα υποστηρίζουν εκπαιδευτικούς και γονείς. Απώτερος στόχος του έργου είναι, οι μαθητές, μέσω της πιστοποιημένης πορείας, απόκτησης γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, να αποκτήσουν εφόδια, αυτοεκτίμηση και αυτοπραγμάτωση, αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο, ώστε να επιλέξουν με επιτυχία σπουδές και επαγγελματική πορεία στο χώρο των θετικών επιστημών»”.