Νέος πρόεδρος της Πορτογαλίας ο Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα

Νέος πρόεδρος της Πορτογαλίας είναι ο κεντροδεξιός υποψήφιος Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα που κέρδισε από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Στην ομιλία του αμέσως μετά τα αποτελέσματα, ο 67χρονος ντε Σόουζα, υποστήριξε ότι θα εργαστεί για να προωθήσει τη συναίνεση και να επιδιορθώσει τους διχασμούς που δημιουργήθηκαν μετά από τις προηγούμενες εκλογές, όταν η αριστερά ανέτρεψε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, η οποία είχε επιβάλλει αυστηρή λιτότητα λόγω δανειακής σύμβασης μεταξύ των ετών 2011-2014.

Στην Πορτογαλία η θέση του προέδρου είναι κυρίως εθιμοτυπική, όμως παίζει σημαντικό ρόλο σε καιρούς πολιτικής ανασφάλειας, και έχει το δικαίωμα να διαλύσει τη Βουλή και να απολύσει τον πρωθυπουργό. “Αυτές οι εκλογές φέρνουν σε πέρας μια μεγάλη προεκλογική πορεία, η οποία ανησύχησε τη χώρα και δίχασε μια κοινωνία ήδη ζημιωμένη από χρόνια κρίσης. Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να αποτραυματίσουμε, να ξεκινήσουμε μια οικονομική, κοινωνική και πολιτική ειρήνευση” ανέφερε μεταξύ άλλων ο νέος πρόεδρος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, όπου διδάσκει.

Με καταμετρημένο πάνω από το 95% των ψήφων, ο Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα συγκεντρώνει ποσοστό 52,99% και ο ανεξάρτητος αριστερός υποψήφιος Αντόνιου Σαμπάιο ντα Νόβοα, ποσοστό 22,01%. Έκπληξη των εκλογών ήταν η υποψήφια του Αριστερού Μπλοκ, Μαρίζα Ματίας που ήρθε τρίτη με ποσοστό 10%, ενώ στην πέμπτη θέση, με 3,87%, βρίσκεται ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Έντγκαρ Σίλβα.