Ενδέχεται να πραγματοποιηθεί νέα διεθνής σύνοδος για τη Συρία

Νέα διεθνής σύνοδος για τη Συρία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι έπειτα από συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν.

«Μιλήσαμε σχετικά με τη Συρία και την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των ΗΕ να μπορέσουν να αρχίσουν, κι ευελπιστώ να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός, όταν και αν μπορέσουμε να καταφέρουμε κάτι τέτοιο», είπε ο Κέρι μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των συνομιλιών για το κλίμα στο Παρίσι.

«Το σχέδιό μας είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια σύνοδο στη Νέα Υόρκη την 18η Δεκεμβρίου», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Αυτό εν μέρει εξαρτάται, όπως διευκρίνισε ο Τζον Κέρι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ethnos από το αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλει κυρίως η Σαουδική Αραβία να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στελεχών της συριακής αντιπολίτευσης τις αμέσως προσεχείς ημέρες.