Ο Λουκάς Παπαδήμος εξελέγη Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών

Ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εξελέγη αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2016, κατά την πρόσφατη Συνεδρία της Ολομέλειας του σώματος. Πρόεδρος της Ακαδημίας για το ίδιο έτος θα είναι ο Θανάσης Βαλτινός.

O Λουκάς Παπαδήμος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε στο Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ), απ’ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) στις Οικονομικές Επιστήμες. Από το 1975 έως το 1984 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Το 1988 εξελέγη τακτικός καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2011 επελέγη ως ο πρώτος κάτοχος (inaugural professor) της έδρας «Μίνως Ζομπανάκης» του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Συστήματος στο Πανεπιστήμιο Harvard.

Μεταξύ άλλων διετέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1994-2002), ενώ από το 2002 έως το 2010 ήταν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το Νοέμβριο του 2011 κλήθηκε να αναλάβει την προεδρία της κυβέρνησης συνεργασίας και διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας έως τον Μάιο του 2012.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές και διοικητικά συμβούλια, μεταξύ των οποίων το Financial Stability Board και η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά και βιβλία για θέματα μακροοικονομικής θεωρίας, χρηματοπιστωτικών αγορών και νομισματικής πολιτικής, καθώς και σχετικά με την άσκηση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, όπως αναφέρει το ethnos. Το 1999 του απενεμήθη ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2006.