Εντατικοποίηση επιδρομών και ανταλλαγή πληροφοριών συμφώνησαν Πούτιν - Ολάντ

Ανταλλαγή πληροφοριών και εντατικοποίηση αεροπορικών επιδρομών κατά του «Ισλαμικού Κράτους» συμφώνησαν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ, που συναντήθηκαν στο Κρεμλίνο με πρωτοβουλία του δεύτερου. Η συμφωνία των δύο ανδρών στην αναγκαιότητα συνεργασίας απέναντι στην ισλαμιστική τρομοκρατία, πάντως, δεν γεφύρωσε τις διαφορετικές τους αντιλήψεις ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τον Σύρο Πρόεδρο Άσαντ, καθώς το μεν Παρίσι επιμένει ότι πρέπει άμεσα να φύγει, η Μόσχα, όμως, εκτιμά ότι αυτό είναι θέμα του συριακού λαού να το αποφασίσει μετά την λήξη των συγκρούσεων.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν και στον καλύτερο συντονισμό αεροπορικών επιχειρήσεων των δυνάμεων στη Συρία, με στόχο να αποφευχθούν ατυχήματα και να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των χτυπημάτων.  Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε επίσης την ανάγκη να πληγούν οι πηγές χρηματοδότησης των τζιχαντιστών και σημείωσε ότι Παρίσι και Μόσχα θα συντονίσουν πλήγματα εναντίον των πετρελαιοπηγών από τις οποίες αντλεί πόρους το ISIS.

Στόχος του κ. Ολάντ είναι ο σχηματισμός μίας μεγάλης, πολυεθνικής συμμαχίας που θα καταστρέψει το ISIS, όμως τη Δευτέρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα φάνηκε απρόθυμος να συνεργαστεί με την Μόσχα όσο η ρωσική πλευρά εξακολουθεί να βομβαρδίζει την μετριοπαθή αντιπολίτευση. Από τη Μόσχα, ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι τα χτυπήματα στη Συρία θα πρέπει να έχουν ως στόχο τρομοκρατικές οργανώσεις «και μόνο αυτές» και απέφυγε τις περαιτέρω διευκρινίσεις. Επίσης, επέμεινε ότι ο Άσαντ θα πρέπει ν’ αποχωρήσει, να υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση και να εκπονηθεί σύνταγμα.

«Θέλουμε να τιμωρήσουμε τους υπεύθυνους των επιθέσεων του Παρισιού» είπε με τη σειρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε, ταυτόχρονα, ότι όσοι χρησιμοποιούν τους τρομοκράτες για «πολιτικούς σκοπούς» παίζουν με τη φωτιά. Ο Ρώσος Πρόεδρος, όμως, αρνήθηκε να παρεκκλίνει της θέσης του όσον αφορά τον Σύρο ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας ότι για την τύχη του θα πρέπει να αποφασίσει ο συριακός λαός. Φάνηκε, πάντως, να είναι πιο «ανοιχτός» στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τις ΗΠΑ απέναντι στο ISIS.

 

Πηγές: skai.gr, ethnos.gr, in.gr