Αλλεπάλληλες συσκέψεις Ομπάμα για την υπόθεση Φέργκιουσον

Τον κατευνασμό του κύματος της οργής, επιδιώκει ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά το θάνατο του άοπλου εφήβου Μάικλ Μπράουν τον Αύγουστο στο Φέργκιουσον του Μιζούρι από τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον. Προγραμματίζει διαδοχικές συσκέψεις με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και με τους επικεφαλής των οργανώσεων πολιτικών δικαιωμάτων.

«Δεν θα υπάρξει αποζημίωση ούτε θα παραταθεί η καταβολή ασφαλιστικών επιδομάτων στον Ντάρεν Ουίλσον μετά την παραίτησή του», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Τζέιμς Νόουλς. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την ανησυχία του αστυνομικού, ο οποίος φοβάται για τη ζωή του ιδίου και των συναδέλφων του, μετά την απόφαση της μη δίωξης του από το σώμα των ενόρκων. Τα επακόλουθα των τελευταίων εξελίξεων, πυροδοτούν τις υποψίες για ρατσιστικές τάσεις κατά των Αφροαμερικανών και άλλων μειονοτήτων από την πλευρά της αστυνομίας, καθώς και την ανησυχία για το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Οι επι μήνες συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις για την υπόθεση πήραν βίαιη τροπή, όταν το σώμα των ενόρκων αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Ουίλσον.

Την Κυριακή που μας πέρασε, ορισμένοι παίχτες της ομάδας φούτμπολ των Ραμς του Σεντ Λούις εισήλθαν στο γήπεδο με τα χέρια τους ψηλά στον αέρα, παραπέμποντας στον Μάικλ Μπράουν, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, πριν πυροβοληθεί είχε σηκώσει τα χέρια του ψηλά. «Επέλεξαν να αγνοήσουν τα βουνά των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα από το σώμα των ενόρκων και να προβούν σε μια εκδήλωση που οι αστυνομικοί σ’ όλη τη χώρα βρήκαν κακόγουστη, επιθετική και εμπρηστική», είναι η θέση της ένωσης των αστυνομικών για τους παίκτες των Ραμς.

Μετά το ματς, 40 με 50 διαδηλωτές απέκλεισαν για λίγο έναν δρόμο έξω από το γήπεδο, στο κέντρο του Σεντ Λούις, κάνοντας στη συνέχεια πορεία στους γύρω δρόμους με το σύνθημα «οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία». Πολλοί οπαδοί των Ραμς, κυρίως λευκοί άνδρες, χειροκροτούσαν τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας που ακολουθούσαν τους διαδηλωτές. Πάντως λίγοι από τους τελευταίους φάνηκε να τίθενται υπό κράτηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η συνάντηση με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα αφορά στη συζήτηση επί της αναθεώρησης των ομοσπονδιακών προγραμμάτων που παρέχουν εξοπλισμό στις τοπικές αστυνομικές μονάδες.

Τέλος, ο Μπαράκ Ομπάμα θα συσκεφθεί με εκλεγμένους αξιωματούχους, με τους επικεφαλείς των πολιτικών δικαιωμάτων και αξιωματούχους των αστυνομικών υπηρεσιών από όλη τη Χώρα με το σκόπο να διεξάγει συζήτηση με θέμα: «πώς οι κοινότητες και η αστυνομία μπορούν να συνεργαστούν για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών σε όλη τη χώρα», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.