Ομπάμα - Ολάντ: Θα καταστρέψουμε μαζί το ISIS

Την απόλυτη συμφωνία τους ότι το «Ισλαμικό Κράτος» πρέπει να καταστραφεί και αυτό πρέπει να γίνει σε συνεργασία δήλωσαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο. «Πρέπει να το κάνουμε μαζί» σημείωσε ο Ομπάμα, τονίζοντας ότι οι τζιχαντιστές της ISIS αποτελούν απειλή για όλους. «Nous sommes tous Francais (Είμαστε όλοι Γάλλοι)» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν πλήγμα και στον κόσμο.

«Ως Αμερικανοί, στεκόμαστε δίπλα στους φίλους μας στις καλές στιγμές και στις κακές, ό,τι κι αν γίνει» τόνισε, όπως σημειώνει tovima.gr. Και προσέθεσε ότι: «Οι ΗΠΑ και οι Γαλλία στέκονται ενωμένες, σε πλήρη αλληλεγγύη, για να αποδώσουν δικαιοσύνη σε αυτούς τους τρομοκράτες και να υπερασπιστούμε τα έθνη μας».  Ο Ομπάμα σημείωσε ότι θα αυξηθεί η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα μοιραστούν τις πληροφορίες τους με τη Γαλλία. Κάλεσε, μάλιστα, την ΕΕ να εφαρμόσει την συμφωνία που θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να δώσουν στοιχεία επιβατών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε, επίσης, ότι είναι έτοιμος να μοιραστεί με τη Γαλλία και με την ΕΕ εργαλεία ελέγχου για τους πρόσφυγες. Και απευθυνόμενος στους Αμερικανούς πολίτες υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. «Θα νικήσουμε και οργανώσεις όπως το ISIL (σ.σ. εννοεί το ISIS) θα χάσουν» είπε, συμπληρώνοντας: «Δεν μπορούν να μας νικήσουν στο πεδίο της μάχης, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον φόβο να μας διχάσει».

Σημείωσε ότι συμφώνησε με τον Ολάντ ότι τα ρωσικά πλήγματα κατά της αντιπολίτευσης ενισχύουν το καθεστώς Άσαντ. Κάλεσε τη Μόσχα να παίξει έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο, μεταθέτοντας το βάρος στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι ΗΠΑ και Γαλλία συμφώνησαν να αυξήσουν τα πλήγματα κατά του ISIS σε Ιράκ και Συρία. Προσέθεσε δε ότι είναι εξαιρετικά επείγουσας σημασίας να «κλείσουν τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας για να περιοριστεί η μετακίνηση εξτρεμιστών προς την Ευρώπη» διευκρινίζοντας ότι αρνείται να συνδέσει την μετανάστευση με την τρομοκρατία. Η παρατήρησή του ως προς το κλείσιμο των συνόρων Συρίας – Τουρκίας ερμηνευόταν από πολλά ΜΜΕ στη Γαλλία ως «διαφοροποίηση» ελαφρώς της θέσης του Παρισιού απέναντι στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους το πρωί της Τρίτης.  Προσέθεσε πάντως ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου να βρεθούν λύσεις, ώστε οι πρόσφυγες να μένουν κοντά στην χώρα προέλευσής τους.

Ο Ολάντ τόνισε ότι το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει χρήματα και ότι έχει πλήξει αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και την Ρωσία. Είπε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία εάν επικεντρωθεί στο να χτυπήσει την ISIS. Επανέλαβε, δε, την πάγια γαλλική θέση ότι ο Άσαντ πρέπει να φύγει, (θέση που δεν διατυπώνουν δημόσια τουλάχιστον τον τελευταίο καιρό ούτε οι ΗΠΑ) καθώς είναι υπεύθυνος για τους περισσότερους θανάτους στη Συρία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει ξεκινήσει μπαράζ επαφών με ξένους ηγέτες. Τη Δευτέρα ο Ολάντ συναντήθηκε με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Μέγαρο των Ηλυσίων ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί στην Μόσχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.