Και τυπικώς σε τρίμηνο καθεστώς έκτακτης ανάγκης η Γαλλία

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία για διάστημα τριών μηνών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, δύο τροπολογίες που ζητούσαν αλλαγή του χρονικού διαστήματος -δύο μήνες ζητούσαν οι Πράσινοι, ενώ ένας βουλευτής ζήτησε έξι μήνες- απορρίφθηκαν. Το νομοσχέδιο θα πάει αύριο, στη Γερουσία, όπου αναμένεται να εγκριθεί.

Η επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δίνει μεγαλύτερη εξουσία στην αστυνομία να συλλαμβάνει υπόπτους και να πραγματοποιεί έρευνες, καθώς και να εμποδίζει τις μετακινήσεις ανθρώπων και οχημάτων. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ψήφους 551 υπέρ έναντι έξι κατά.

Παράλληλα, οι βουλευτές έδωσαν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να μπλοκάρει ιστοσελίδες και λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρεί ότι προωθούν την τρομοκρατία.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο φερόμενος ως βασικός ύποπτος για την οργάνωση των αιματηρών επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, έπεσε τελικά νεκρός στην έφοδο των γαλλικών αρχών την Τετάρτη σε διαμέρισμα στο Σαιν Ντενί, στη γαλλική πρωτεύουσα. Την είδηση επιβεβαίωσε ο αρμόδιος Γάλλος εισαγγελέας που υποστήριξε ότι οι αρχές ανέμεναν τα αποτελέσματα των αναλύσεων DNA.

Επίσης, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μπαράκ Ομπάμα είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις έρευνες για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, αλλά και σχετικά με τη Συρία, ενόψει της συνάντησής των δύο ανδρών στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.