Άγκελα Μέρκελ: Δέκα χρόνια στην εξουσία

Ήταν 22 Νοεμβρίου του 2005 όταν η Άγκελα Ντοροτέα Μέρκελ, έπαιρνε το βάπτισμα του πυρός από την… Καγκελαρία. Ο κοινωνιολόγος Ούλριζ Μπεκ ο οποίος παρατηρεί πολύ προσεκτικά την εξέλιξη της Άγκελα Μέρκελ στην εξουσία έχει εφεύρει έναν ενδιαφέρον όρο για να την περιγράψει: «Μερκιαβέλι». «Ένα από τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι η κλίση της να “να ενεργεί πιο αργά”», υποστηρίζει ο Μπρεκ.

Η πρώτη της στην πολιτική ήταν στις 9 Νοεμβρίου 1989 μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) πρόεδρος της οποίας ήταν ο Χέλμουτ Κολ. Ο Κολ την εμπιστεύθηκε δίνοντάς της υπουργείο κι εκείνη τον θεωρούσε «πολιτικό πατέρα» της. Μέχρι το 2000 πήγαιναν όλα καλά για το CDU. Όταν, όμως, ένα οικονομικό σκάνδαλο άρχιζε να τρίζει τα θεμέλια του κόμματος, η Μέρκελ βρήκε την ευκαιρία για την οποία περίμενε καιρό. Άρχισε να «εξουδετερώνει» τον έναν μετά τον άλλον πολιτικούς της αντιπάλους κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για να γίνει η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην ιστορία της Γερμανίας.

Λατρεύει τα μαθηματικά, σιχαίνεται τη γυμναστική. Είναι κόρη προτεστάντη πάστορα. Στο σχολείο αγαπούσε τα μαθηματικά και τα ρωσικά και απεχθανόταν τη γυμναστική. Μεγάλωσε στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και διαθέτει –όπως λένε- «ταπεινά πάθη», όπως οι περίπατοι στο Τιρόλο (σιχαίνεται την γυμναστική) μαζί με τον σύζυγό της Γιόαχιμ Ζάουερ. Μία από τις αγαπημένες της συνήθειες είναι να πηγαίνει μόνη της στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς της στο Βερολίνο για να επιλέξει η ίδια ένα καλό τυρί κι ένα μπουκάλι λευκό κρασί.

Σε αντίθεσή με την ίδια, ο Ζάουερ δεν τα πάει καλά με την δημοσιότητα. Ο Ζάουερ είναι ο δεύτερος σύζυγός της. Η Άνγκελα, πάντως, διατηρεί ακόμη το επώνυμο του πρώτου της συζύγου. Λένε πως δεν το κάνει αυτό διότι παραμένει μέσα της ένας… απελπισμένος έρωτας για τον πρώην, αλλά διότι με αυτό το επώνυμο καθιερώθηκε στην πολιτική σκηνή, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το newsbomb. Όσοι την γνωρίζουν καλά, περιγράφουν πως αυτό που την ξεχωρίζει είναι «η αυτοσυγκράτησή» της.

«Πάντα περιμένει πολύ καιρό προτού εκφράσει έναν αποφασιστικό λόγο», αναφέρει ο Τίλμαν Μάϊερ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Είναι και αυτό ένα στοιχείο που την έχει αναδείξει ως την πλέον ισχυρή προσωπικότητα στον κόσμο μετά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και πριν τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Η «Mutti» είναι «η απαραίτητη Ευρωπαία»

«Mutti» στα γερμανικά σημαίνει «μανούλα». Έτσι την αποκαλούν πολλοί συμπατριώτες της εξαιτίας της «σιδηράς πειθαρχίας» της που εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια. Από την άλλη, το περιοδικό Economist επιλέγει για την ίδια μία περισσότερο political correct «ταυτότητα», χαρακτηρίζοντάς την: «Η απαραίτητη Ευρωπαία».

Θα καταφέρει να κρατηθεί στην εξουσία; Οι εκλογές στη Γερμανία του 2017 είναι ένα γερό στοίχημα για την Άγκελα Μέρκελ που βλέπει την δημοτικότητα της να υποχωρεί εξαιτίας της γενναιόδωρης πολιτικής της στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων στη Γερμανία. Αυτό, όχι μόνον δεν άρεσε σε συντρόφους της στο Κόμμα, αλλά και σε μεγάλη μερίδα του γερμανικού λαού.

Όπως και να’ χει, είναι ακόμη πολύ νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις για το μέλλον της «Mutti».

a

b

g

 

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20