Τριπλασιάστηκαν οι ρατσιστικές επιθέσεις στη Γερμανία

Τριπλασιάστηκαν οι ρατσιστικές επιθέσεις φέτος στη Γερμανία,όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», επικαλούμενη στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Εγκληματικότητα (ΒΚΑ). Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο έως τις 2 Νοεμβρίου του 2015 οι επιθέσεις εναντίον κέντρων υποδοχής προσφύγων έφτασαν τις 637 σε σχέση με πέρυσι που ήταν μόλις 199.

Πρόκειται κυρίως για πρόκληση υλικών ζημιών (216), αδικήματα που αφορούν στη διάδοση προπαγάνδας (123), καθώς και υποθέσεις υποκίνησης σε μίσος (74) όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μόνο το τρίτο τετράμηνο του 2015 καταγράφηκαν συνολικά 303 αδικήματα. Μάλιστα, το 70% των δραστών δεν ήταν μέχρι τότε γνωστοί στην αστυνομία, ανέφερε στην «Die Welt» αξιωματούχος του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανησυχεί, καθώς «το φαινόμενο τέτοιων επιθέσεων έχει αρχίσει να γίνεται κοινός τόπος στην κοινωνία». Ο Ούλριχ Λίλιε, πρόεδρος μιας οργάνωσης που διαχειρίζεται πολλά κέντρα υποδοχής μεταναστών, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ότι «ζούμε το χειρότερο κύμα ρατσιστικής και ακροδεξιάς βίας εδώ και 20 χρόνια. Καθημερινά σημειώνονται εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον κέντρων υποδοχής, με τον αριθμό τους να αυξάνεται σημαντικά» και πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις έχουν στόχο ακόμη και κέντρα όπου ήδη διαμένουν πρόσφυγες και ζήτησε από τις υπηρεσίες ασφαλείας να δράσουν αποφασιστικά. Καταλήγοντας ο κ. Λίλιε σημείωσε ότι το θέμα αυτό αφορά κυρίως την αστυνομία και ζήτησε την εντατικοποίηση των ερευνών.