"Ασφυκτικό" το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις

Φορολογία και εισφορές, ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, αναπτυξιακά κίνητρα, εγκατάσταση – αδειοδότηση των επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων, πρόσβαση σε χρηματοδότηση και οι δημόσιες Συμβάσεις είναι τα κρίσιμα προβλήματα για τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις όπως προκύπτει από την 4η Πανελλαδική Έρευνα του Παρατηρητηρίου για το Επιχειρηματικό Περιβάλλον στην Ελλάδα, η οποία εστιάζει στην άποψη των επιχειρήσεων για τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και για την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν αναγνωρίζουν το τελευταίο δωδεκάμηνο επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα, ο βασικός Δείκτης Ευκολίας επιχειρηματικής δράσης που παρακολουθεί διαχρονικά το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, το 2015 μειώθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν κατά τις εργασίες της εκδήλωσης για τις επενδύσεις, την οποία διοργανώνουν ο ΣΕΒ και το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, με κεντρικό θέμα «Ελλάδα Φιλική στις Επενδύσεις: Κρίσιμες Παρεμβάσεις στο Επιχειρηματικό Περιβάλλον» και με τη συμμετοχή στα τραπέζια διαλόγου περισσότερων από 90 εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, της Κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Χάρης Κυριαζής, Πρόεδρος της Στέγης & ΙΒΕΠΕ, Σύμβουλος Διοίκησης του ΣΕΒ αφού έκανε ένα σύντομο απολογισμό στο πλούσιο έργο και στην προσφορά του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, σημείωσε ότι η πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς και οι σημερινές ανάγκες για ανάλυση και τεκμηρίωση των προτάσεων πολιτικής του ΣΕΒ, οδήγησαν στη δημιουργία μιας διακριτής οργανωτικής μονάδας, του «Ινστιτούτου Ανάπτυξης ΣΕΒ», προς όφελος του Συνδέσμου και της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο οποίος τόνισε ότι η πρωτοβουλία του ΣΕΒ να ανοίξει τον διάλογο για θέματα ζωτικής σημασίας για την επιχειρηματικότητα ξεδιπλώνεται σε μια περίοδο όπου η ανάγκη βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αποκατάστασης της λειτουργίας της οικονομίας και προσέλκυσης νέων επενδύσεων αποτελεί επιτακτική προτεραιότητα. «Όσο δεν γίνονται παραγωγικές επενδύσεις, όσο δεν βελτιώνεται το επιχειρηματικό περιβάλλον, όσο η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά με υπερφορολόγηση αντί για εξορθολογισμό δαπανών, η οικονομία δεν θα εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης» τόνισε και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, κυρίως από τις οργανωμένες επιχειρήσεις, η Ελλάδα δεν θα κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης».