Το κλείσιμο των συνόρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένοπλες συγκρούσεις

Στην παραδοχή ότι το κλείσιμο των συνόρων θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε ένοπλες συγκρούσεις προχώρησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να υπερασπιστεί την πολιτική της στο προσφυγικό. Μιλώντας σε συγκέντρωση των Χριστιανοδημοκρατών, η κ. Μέρκελ προέβη σε αυτή τη δήλωση προκειμένου να πείσει τα στελέχη του κόμματός της να αποδεχθούν την πρόταση για “ζώνες τράνζιτ” στην οποία συμφώνησε με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές, εταίρο της στον “μεγάλο συνασπισμό”.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος εξήγησε ότι ο φράχτης που έχει υψώσει στα σύνορά της η Ουγγαρία έχει αναγκάσει τους πρόσφυγες να περνούν από την Κροατία, τη Σλοβενία και τη Ρουμανία, ενώ τόνισε ότι είναι καθήκον της Γερμανίας ως μεγαλύτερης χώρας της Ε.Ε. να επιβάλει μια άλλη, αλληλέγγυα λύση στην προσφυγική κρίση. Αυτό, όπως ανέφερε θα γίνει βήμα βήμα.

“Είμαι αρκετά βέβαιη ότι αυτό μπορεί να γίνει”, υποστήριξε η κ. Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι “κατανοεί τις πολλές ανησυχίες των πολιτών και δεν επιθυμεί να τις “υποτιμήσει”. Απηύθυνε, ωστόσο, και πάλι έκκληση να μην ξεχνούν οι Γερμανοί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των προσφύγων. Στη χθεσινή εκδήλωση η Γερμανίδα Καγκελάριος υπερασπίστηκε και το συμβιβαστικό έγγραφο στο οποίο κατέληξαν το CDU και το αδελφό του κόμμα στη Βαυαρία, CSU, αναφορικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η Γερμανία θα βοηθήσει όλους όσοι αναζητούν καταφύγιο εξαιτίας των πολέμων και των διωγμών, υπογράμμισε η ίδια.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε επίσης ότι “είναι εξίσου σημαντικό να στέλνονται πίσω στις χώρες τους όσοι έρχονται στη Γερμανία για οικονομικούς λόγους και όχι επειδή έχουν ανάγκη από προστασία. Προς αυτή την κατεύθυνση ο σωστότερος δρόμος είναι η δημιουργία ζωνών τράνζιτ, εξήγησε, και όχι το κλείσιμο των συνόρων”.

Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές συμφώνησαν χτες στην δημιουργία ζωνών τράνζιτ στα σύνορα με τα στελέχη του SPD να απορρίπτουν σε υψηλούς τόνους την πρόταση μιλώντας για κίνδυνο να δημιουργηθούν «ζώνες φυλάκισης». Οι Σοσιαλδημοκράτες επιμένουν σε σύσταση κέντρων εισόδου σε διάφορα σημεία ανά τη γερμανική επικράτεια. Οι όροι παραμονής σε αυτά δεν θα είναι σχετικά χαλαροί και θα υπάρχουν συνέπειες για όσους δεν δέχονται την καταγραφή. Η απόρριψη των αιτήσεων δεν θα είναι δυσκολότερη με τα κέντρα εισόδου, όπως υποστηρίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες.