Around the Block

Η νίκη του Recep Tayyip Erdogan στις εκλογές στη γειτονική μας Τουρκία είναι πραγματικά αδιαμφισβήτητη, επισφραγίζει δε την ανεμπόδιστη παραμονή του Τούρκου προέδρου στα ηνία της χώρας, μετά από ένα ταραχώδες εξάμηνο.

Το κόμμα του AKP συγκέντρωσε το 49,3% των ψήφων,ανακτώντας την αυτοδυναμία μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου και κερδίζοντας 316 από τις 550 έδρες της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ακολουθείται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 24,1%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 11,7% και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών με 10,4%.

Την αναμενόμενη θεσμοποίηση των αυξημένων αρμοδιοτήτων του Erdogan ως προέδρου προανήγγειλε ουσιαστικά ο αρχηγός του AKP, πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για ένα “νέο σύνταγμα”.

Στο μεταξύ, επίσκεψη στην Τουρκία προκειμένου να συζητήσει το προσφυγικό ζήτημα με Erdogan και Davutoglu διαβάζουμε ότι θα πραγματοποιήσει ο δικός μας πρωθυπουργός μέσα στις επόμενες μέρες. Από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους χειρισμούς της στο θέμα, ενώ προανήγγειλε την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποφυγή δημιουργίας ενός άξονα Βερολίνου-Άγκυρας που θα επιβαρύνει την Ελλάδα. “Δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε εμείς την κυρία Μέρκελ να διαπραγματεύεται από μέρους της Ευρώπης με την Τουρκία. Εμείς είμαστε οι Ευρωπαίοι γείτονες της Τουρκίας και εμείς πρέπει να είμαστε αυτοί οι οποίοι θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες στη διαδικασία του αναγκαίου διαλόγου με την Τουρκία.”