"Σφαγή" πάνω από τα συντρίμμια...

Κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας αναμένεται να πυροδοτήσει η αναμενόμενη για σήμερα δημοσίευση της τελικής έκθεσης των Ολλανδών ερευνητών για τη συντριβή της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία και τον θάνατο των 298 επιβαινόντων, στις 17 Ιουλίου του 2014.

Κίεβο και ΗΠΑ – κυρίως – κατηγόρησαν εξαρχής τα ένοπλα τμήματα των αυτοαποκαλούμενων “Λαϊκών Δημοκρατιών” του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ ως υπεύθυνα για τη συντριβή, με τους εκπροσώπους των τελευταίων να απαντούν “δείχνοντας” τον ουκρανικό στρατό και τα παραστρατιωτικά ένοπλα σώματα, με τη Μόσχα να καταγγέλλει ότι οι εκπρόσωποί της στην επιτροπή διερεύνησης της συντριβής “αγνοούνται” συνειδητά.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ, ενώ το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια (OVV) ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για την πολυαναμενόμενη δημοσιοποίηση της έκθεσής του, η Μόσχα ετοίμασε την αντεπίθεσή της καθώς αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή στα γεγονότα της 17ης Ιουλίου 2014.

Το OVV, που διεξάγει την έρευνα από τότε που το Μπόινγκ 777 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, αναμένεται να παρουσιάσει τα πορίσματά του αργότερα σήμερα σε αεροπορική βάση της νότιας Ολλανδίας.

Οι 298 επιβαίνοντες, από τους οποίους τα δύο τρίτα ήταν Ολλανδοί, έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από περιοχή που πλήττεται από μάχες μεταξύ των εξεγερμένων ανατολικών επαρχιών και των κυβερνητικών δυνάμεων, ενώ πραγματοποιούσε την πτήση από Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ.

Στο μεταξύ, τα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων του κρατικού στρατιωτικού ομίλου “Αλμάζ – Αντέι” οι οποίοι παρουσίασαν τμήμα του αεροπλάνου το οποίο υποστηρίζουν ότι φέρει σημάδια από πυρά αντιαεροπορικού συστήματος “BUK-M1” και πύραυλο τύπου 9М38М1, στοιχεία του οποίου είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή από τον ουκρανικό στρατό.