Υπέρ της δυνατότητας πώλησης στεγαστικών δανείων σε funds η Nomura

Τη δυνατότητα πώλησης στεγαστικών δανείων σε funds, αλλά και σε εταιρείες διαχείρισης οφειλών προτείνει η Nomura, που έχει προσληφθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να καταθέσει πρόταση για τη στρατηγική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως αποκαλύπτει σήμερα η “Καθημερινή”. Σε χθεσινή του συνέντευξη ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ερωτηθείς για το κατά πόσο θα πληγούν τα στεγαστικά, αλλά και τα επιχειρηματικά δάνεια σε ξένα funds, παρέπεμψε στην «πάγια θέση ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Στις προτάσεις που έχει καταθέσει, πάντως η Nomura εισηγείται την επέκταση της δυνατότητας πώλησης από τις τράπεζες και χαρτοφυλακίου των στεγαστικών δανείων -εκτός από τα καταναλωτικά- που επιτρέπεται ήδη με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο. Αντίστοιχη δυνατότητα εισηγείται να υπάρξει και για τα επιχειρηματικά δάνεια, μία κατηγορία ωστόσο που απαιτεί ειδική διαχείριση, ιδίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις, στη δανειοδότηση των οποίων εμπλέκονται πολλές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια των νοικοκυριών ή των μικρών επιχειρηματικών με υποθήκη ακινήτου η Nomura προτείνει:

  • Να δοθεί σε ειδικές εταιρίες η δυνατότητα διαχείρισης αυτών των οφειλών.
  • Την άρση των νομικών και φορολογικών εμποδίων που δυσκολεύουν να επιστρέψει ένας δανειολήπτης το ακίνητο του στην τράπεζα.
  • Την ενεργητική διαχείριση των οφειλών, μέσω συνεργασιών με δίκτυο πιστοποιημένων μεσιτών, ώστε να διευκολύνεται η πώληση του ακινήτου.
  • Τη δυνατότητα να μπορούν να επικοινωνούν με τον πελάτη, κάτι που μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται, παρά μόνο για τις πιστοποιημένες εισπρακτικές εταιρείες του νόμου 3758 και τους υπαλλήλους των τραπεζών. Αντίστοιχα θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να προβαίνουν σε νομικές ενέργειες, κάτι που μέχρι σήμερα μπορούν να κάνουν μόνο οι τράπεζες μέσω των νομικών τους τμημάτων.