Ο... "πολιτικός διπολισμός" της Μέρκελ

Παρά τις εντεινόμενες αντιδράσεις, ακόμη και στις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού, η Άνγκελα Μέρκελ επιμένει στη «γενναιόδωρη», όπως συχνά χαρακτηρίζεται, πολιτική της έναντι των προσφύγων. «Η Γερμανία είναι μια χώρα που υποδέχεται φιλικά τους πρόσφυγες», είπε η Καγκελάριος το βράδυ της Τετάρτης στο δημοφιλές τοκ-σόου της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, Anne Will.

Όπως και στο προοίμιο της προσφυγικής κρίσης, η Καγκελάριος εμφανίστηκε για άλλη μια φορά αρκετά αισιόδοξη για την υπέρβασή της: «Θα τα καταφέρουμε, είμαι απολύτως πεπεισμένη». Σχολιάζοντας τη φημολογία που την θέλει να αποσπά αύριο Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η συζήτηση σχεδόν τη στενοχωρεί, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση την απασχολούν άλλα πράγματα.
Η Καγκελάριος αξιοποίησε τη σπάνια τηλεοπτική της εμφάνιση για να ζητήσει από τους Γερμανούς πολίτες να δείξουν κατανόηση. Τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υποσχεθεί κάτι που δεν μπορεί να τηρήσει, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν απλές λύσεις και πως δεν είναι δυνατόν να κλείσουν απλά τα σύνορα. «Δεν υπάρχει διακοπή της υποδοχής (σ.σ. των προσφύγων).

Τόσο στις τάξεις της κοινοβουλευτικής της ομάδας όμως, όσο και στο στρατόπεδο των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών του Ζ. Γκάμπριελ εντείνεται η κριτική για την ακολουθούμενη πολιτική. Ο επικεφαλής του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζέεχοφερ μάλιστα απείλησε ανοιχτά με «αμυντικά μέτρα», σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στα αναγκαία βήματα για τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων. Ένα από αυτά τα μέτρα που φέρεται να εξετάστηκε πρόσφατα είναι να επαναπροωθεί η Βαυαρία τους πρόσφυγες με τρένα σε άλλα κρατίδια της Γερμανίας.

Την ίδια ώρα η γ.γ. των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών Γιασμίν Φαχίμι κατηγόρησε την Άγκελα Μέρκελ ότι δεν έχει επαρκείς απαντήσεις στις προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης. «Η Άγκελα Μέρκελ δεν φροντίζει να καταθέτει ώριμα κοινωνικά μοντέλα στο τραπέζι, αντιθέτως αποφασίζει πάντα βραχυπρόθεσμα», είπε η Φαχίμι προς το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Με φόντο τις απειλές των Χριστιανοκοινωνιστών από τη μία και τη «γενναιοδωρία» των Χριστιανοδημοκρατών και της καγκελαρίου από την άλλη, η γ.γ. του SPD κάνει λόγο για έναν ακραίο «πολιτικό διπολισμό», εκτιμώντας ότι η Χριστιανική Ένωση είναι διχασμένη.

Κριτική στον τρόπο που η Άγκελα Μέρκελ διαχειρίζεται την κρίση διατυπώνει όμως και η βάση του κόμματός της. Σε επιστολή τους προς την πρόεδρο, 34 στελέχη της CDU από οκτώ διαφορετικά κρατίδια ζητούν από την καγκελάριο να προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των νεοαφιχθέντων προσφύγων. «Η ακολουθούμενη στην παρούσα φάση ‘πολιτική των ανοιχτών συνόρων’ δεν συνάδει ούτε με το ευρωπαϊκό αλλά ούτε και με το γερμανικό δίκαιο και δεν είναι σύμφωνη με το πρόγραμμα της CDU», αναφέρεται στην επιστολή που επικαλείται το dpa και στην οποία αναφέρθηκε αρχικά το Spiegel.

Εν τω μεταξύ χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση που πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης στην Ερφούρτη, την πρωτεύουσα του κρατιδίου της Θουριγγίας, το υπερσυντηρητικό κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) κατά της πολιτικής ασύλου. Η αστυνομία κάνει λόγο για 8.000 διαδηλωτές, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Εδώ και έναν μήνα το AfD καλεί κάθε Τετάρτη σε διαδηλώσεις κατά της ακολουθούμενης πολιτικής ασύλου.