Πώς και πότε συγκέντρωσαν οι Ρώσοι τα μαχητικά τους στην Συρία

Από τα μέσα του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η μεταφορά των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών στην Συρία, όπως προκύπτει από δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας “Kommersant”, που επικαλείται πηγή στα όργανα της επιχειρησιακής στρατιωτικής διοίκησης.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει, ότι στο αεροδρόμιο Χμέιμιμ, κοντά στην Λατάκεια, σχηματίστηκε ένα σμήνος από διαφορετικού τύπου αεροσκάφη, μεταξύ άλλων βομβαρδιστικά SU-24M και SU-34, καταδιωκτικά SU-25SM και μαχητικά πολλαπλού ρόλου SU-30SM. Επίσης υπάρχουν επιθετικά ελικόπτερα MI-24 και πολλαπλού ρόλου MI-8.

Το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι η παραπάνω δύναμη εγκαταστάθηκε στην Συρία παράλληλα με τη στρατιωτική άσκηση “CENTR-2015” και τον αιφνιδιαστικό έλεγχο του κεντρικού στρατιωτικού σχηματισμού της Ρωσίας, μεταξύ 11 και 20 Σεπτεμβρίου.

Στο παραπάνω πλαίσιο, τέσσερα SU-30SM του 120 σμήνους της περιοχής Τσιτά μεταφέρθηκαν αρχικά στο Μοζντόκ και στις 18 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενα από στρατιωτικά μεταφορικά IL-76, πέταξαν μέσω Αζερμπαϊτζάν, Ιράν και Ιράκ στην Λατάκεια. Κάποια άλλα, όπως π.χ έξι SU-34, πέταξαν στην Συρία, παρακάμπτοντας το Αζερμπαϊτζάν, μέσω της Κασπίας, του Ιράν και του Ιράκ.

Ο ακριβής αριθμός των στρατιωτικών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις είναι εντελώς απόρρητος από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Το οποίο πάντως ξεκαθαρίζει ότι κανένας κληρωτός δεν βρίσκεται εκτός συνόρων.