Ολοένα περισσότεροι ανήλικοι πρόσφυγες φθάνουν ασυνόδευτοι στη Γερμανία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, φέτος αναμένεται να εισέλθουν στη χώρα έως και 30.000 παιδιά και νέοι από περιοχές πολέμου και κρίσεων χωρίς τους γονείς τους ή άλλα συγγενικά πρόσωπα. Η γερμανική κυβέρνηση έχει προβλέψει για αυτά τα άτομα, που βάσει του γερμανικού δικαίου χρήζουν ειδικής προστασίας, επιπρόσθετη χορήγηση 350 εκατομμυρίων ευρώ για την υποδοχή, τη στέγαση και τη μέριμνά τους. Το δύσκολο αυτό έργο καλούνται να φέρουν εις πέρας οι Υπηρεσίες Ανηλίκων.
Μία από αυτές είναι η Υπηρεσία Ανηλίκων της Τρηρ, στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Ο διευθυντής της, Άχιμ Χέτινγκερ, εξήγησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk τις πρώτες ενέργειες που γίνονται μετά την υποδοχή των ανήλικων και νέων προσφύγων. «Πρέπει να δούμε αρχικά πόσο έχει επιβαρυνθεί κάθε νέος άνθρωπος που έρχεται, ποιες ήταν οι αιτίες που τον έκαναν να φύγει, ποιον δρόμο ακολούθησε, αν έχει συγγενείς στη Γερμανία στους οποίους θα μπορούσε να πάει, τι εκπαίδευση έχει λάβει, ποια είναι τα εφόδια, οι επιθυμίες, τα ενδιαφέροντα και οι προσδοκίες που έχει για το μέλλον, αν έχει ζήσει βίαιες εμπειρίες, αν έχει υποστεί τραύματα και χρειάζεται ψυχολογική θεραπεία και ακόμη πώς θα μπορούσε να συνεχίσει την εκπαίδευσή του ή να εργαστεί σε περίπτωση που μπορεί να μείνει στη Γερμανία», εξήγησε ο κ. Χέτινγκερ.
Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ανηλίκων στην Τρηρ επισήμανε ότι οι ανάγκες φιλοξενίας και μέριμνας ανήλικων και νέων έχουν αυξηθεί δραματικά εξαιτίας της μαζικής ενίσχυσης του ρεύματος προσφύγων προς τη Γερμανία. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθουμε σε αυτήν την προσέλευση μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς και να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα καλύπτει τις ανάγκες των νέων».
Όπως είπε ο Άχιμ Χέτινγκερ, αυτό το διάστημα διαμορφώνεται ένα σύστημα που προβλέπει τη φιλοξενία ανήλικων προσφυγόπουλων σε σπίτια οικογενειών που προτίθενται να αναλάβουν την επιμέλειά τους για ένα περιορισμένο διάστημα περίπου τριών μηνών.
Το φάσμα των ανήλικων και νεαρών προσφύγων που καταλήγουν στη Γερμανία είναι ευρύτατο και πολυσυλλεκτικό. Όπως διευκρίνισε ο Άχιμ Χέτινγκερ, «υπάρχουν αναλφάβητοι αλλά και άτομα με καλή εκπαίδευση. Κατά κύριο λόγο πρόκειται πάντως για πολύ φιλόδοξους, υπέροχους νέους ανθρώπους, και αν κατορθώσουμε να τους βοηθήσουμε να μάθουν γρήγορα τη γλώσσα, να λάβουν κάποια εκπαίδευση και να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας, τότε εκτιμώ ότι οι προοπτικές είναι πολύ καλές και θα αποτελέσουν κέρδος για τη χώρα μας».
Πηγή: DW