Ασύμφορη η Αρκτική για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς

Η Shell ανακοίνωσε τον τερματισμό των γεωτρήσεων για πετρέλαιο στην Αρκτική, οι οποίες της έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, υπάρχουν ενδείξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, πλην όμως, τα γνωστά αποθέματα δεν επαρκούν για βιομηχανική χρήση.

Η Shell εξακολουθεί να πιστεύει ότι «η περιοχή έχει μεγάλες δυνατότητες και είναι στρατηγικής σημασίας για την Αλάσκα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.” “Ωστόσο, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης γεώτρησης μας απογοήτευσαν», δήλωσε ο πρόεδρος της Shell στις ΗΠΑ Marvin Odum.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι εργασίες διεξάγονται σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας του περιβάλλοντος. Οι οικολόγοι είναι κάθετοι ενάντια σε οποιαδήποτε εργασία σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη.

Την αναστολή ή διακοπή γεωτρήσεων στην Αρκτική ανακοίνωσαν και άλλες πολυεθνικές εταιρείες όπως η Exxon Mobil, η Chevron και η BP.

Τι όμως προκάλεσε την απόφαση της Shell να εγκαταλείψει την Αρκτική; Η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η έλλειψη πόρων, οι οικολόγοι;

Η ρωσική υπηρεσία του BBC απευθύνθηκε με αυτά τα ερωτήματα στον Βασίλι Μπογκογιαβλένσκι, αναπληρωτή διευθυντή του Ινστιτούτου για ζητήματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, ο οποίος συμπεραίνει, ότι η απόφαση βασίστηκε σε οικονομικού λόγους και λιγότερο στην πίεση που ασκούν οι οικολόγοι. Άλλωστε, όπως σημείωσε ο ακαδημαϊκός, η εταιρεία εγκατέλειψε το κοίτασμα και το 2012.