Τετ α τετ Ομπάμα - Πούτιν τη Δευτέρα

Συνάντηση θα έχουν τη Δευτέρα το απόγευμα (τοπική ώρα), κατά την τριήμερη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα θα πιέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εξηγήσει πώς η στρατιωτική παρουσία της χώρας του στη Συρία θα συμβάλλει στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους, όταν συναντηθούν οι δύο ηγέτες την επόμενη εβδομάδα.

Η επικεφαλής της ομάδας για τη Ρωσία στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Σελέστ Ουάλαντερ δήλωσε ότι “υπάρχουν πολλά λόγια και τώρα ήρθε η ώρα της σαφήνειας, και για τη Ρωσία να πει την αλήθεια για το πώς ακριβώς προτείνει να αποτελέσει εποικοδομητικό συνεργάτη σε αυτό που είναι ήδη ένας συνεχιζόμενος συνασπισμός πολλών κρατών,” και πρόσθεσε ότι ο ισχυρισμός της Ρωσίας πως η πρόσφατα ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία στη περιοχή θα καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος “δεν ευσταθεί”.

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα πιέσει επίσης τον Ρώσο ομόλογό του να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ρωσία το Φεβρουάριο να αποσύρει το ρωσικό στρατό από την Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους. Στο περιθώριο της συνόδου, ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί επίσης με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντα Μόντι τη Δευτέρα το πρωί (τοπική ώρα), όπου αναμένεται να συζητήσει τη δέσμευση της Ινδίας να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, πριν από ένα διεθνές συνέδριο για το κλίμα που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι.

Επίσης θα συνομιλήσει κάποια στιγμή με τον Κουβανό Πρόεδρο Ραούλ Κάστρο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Λευκός Οίκος και πρόσθεσε ότι ο κ. Ομπάμα θα συναντηθεί μάλλον και με άλλους ηγέτες, αλλά δεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, παρά την συμφωνία για τα πυρηνικά που σύναψαν πρόσφατα η Ουάσινγκτον και άλλες χώρες με την Τεχεράνη. Η ομιλία του Αμερικανού Προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη θα συμπεριλαμβάνει τη φτώχεια, την ειρηνευτική διαδικασία και τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί ο εξτρεμισμός στον κόσμο, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.