Στην Αίγυπτο τελικά τα γαλλικά Mistral μετά το «ναυάγιο» με Ρωσία

Την δραστική ενίσχυση της δυνατότητάς της για στρατιωτικές επιχειρήσεις από τη θάλασσα, την ώρα που κλιμακώνει την προσπάθειά της να «καθαρίσει» το Σινά από τους ισλαμιστές, προωθεί η Αίγυπτος με τη νέα μεγάλη αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία για τα Mistral.

 Τα δύο νέα ελικοπτεροφόρα ή αλλιώς «πλοία αμφίβιας επίθεσης» που αρχικά χτίστηκαν για να πωληθούν στη Ρωσία, θα καταλήξουν τελικά στην στρατιωτική μηχανή του Καΐρου, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος Ολάντ και ο ομόλογός του Αλ Σίσι, «συμφώνησαν επί της αρχής και στους όρους της εξαγοράς», σημειώνει το ethnos.gr.

Σύμφωνα με το BBC, δεν έχει γίνει γνωστό πόσο θα πληρώσει η Αίγυπτος για τα πλοία, αλλά το Παρίσι επιμένει ότι δεν θα είναι δίχως κόστος. Η πώληση αυτή έρχεται μετά την προ μηνών συμφωνία για την αγορά 24 μαχητικών Rafale και μίας φρεγάτας.

Η Μόσχα είχε ήδη καταβάλει 840 εκατ. ευρώ στο Παρίσι, από το σύνολο των 1,2 δισ. ευρώ, όταν η πώληση ακυρώθηκε, στο πλαίσιο των μέτρων της Δύσης μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στην Ρωσική Συνομοσπονδία. Η Γαλλία δέχθηκε να επιστρέψει όλο το ποσό που είχε λάβει.