Ευθεία σύγκρουση Ρέντσι - συνδικάτων με αφορμή το «Κολοσσαίο»

Σε ευθεία σύγκρουση με τα συνδικάτα βρίσκεται ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι με αφορμή, αυτήν τη φορά, την προσωρινή αναστολή λειτουργίας, λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας, του Κολοσσαίου, του γνωστότερου μνημείου της Ρώμης που είναι πόλος έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Ο Ρέντσι ανακοίνωσε ότι δρομολόγησε ήδη την υιοθέτηση κατεπειγόντως πράξης νομοθετικού περιεχομένου που αποτρέπει το ενδεχόμενο επανάληψης  μιας τέτοιας ενέργειας, πυροδοτώντας περαιτέρω την αντιπαράθεση.

Οι εργαζόμενοι στο Κολοσσαίο συνεδρίασαν για δυόμισι ώρες την Παρασκευή το πρωί και κράτησαν κλειστές τις εισόδους του μνημείου έως ότου ολοκλήρωσαν τη συνέλευσή τους. Τόνισαν ότι η απόφασή τους να αναστείλουν τη λειτουργία του μνημείου είναι δικαίωμά τους. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε περαιτέρω γιατί στις πινακίδες που είχαν αναρτήσει στα αγγλικά οι τουρίστες ενημερώνονταν από λάθος ότι το μνημείο θα επαναλειτουργήσει στις 11 μμ ενώ έπρεπε να γράφει 11 πμ, όπως συνέβη τελικά.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε συνδικαλιστές που θέλουν να πλήξουν την Ιταλία να πάρουν όμηρο τον πολιτισμό», ήταν το οργισμένο μήνυμα του Ρέντσι στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, όπου ανήρτησε επίσης μια φωτογραφία που απεικόνιζε τους τουρίστες να σχηματίζουν ουρά έξω από το Κολοσσαίο. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, που συγκάλεσε για να συζητηθούν οι νέοι οικονομικοί στόχοι της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ρέντσι ανακοίνωσε πως εγκρίθηκε μια επείγουσα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επιβάλλει περιορισμούς στις απεργίες και στις στάσεις εργασίας σε μουσεία, μνημεία και τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας.

Το διάταγμα, όπως αναφέρει το imerisia.gr, εντάσσει τα μουσεία και τα μνημεία σε έναν κατάλογο βασικών δημοσίων υπηρεσιών, όπως αυτές της υγείας και της παιδείας, στις οποίες επιβάλλονται περιορισμοί στις εργατικές κινητοποιήσεις. Ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού εφεξής θα πρέπει να λαμβάνουν άδεια για να πραγματοποιούν στάσεις εργασίας ή απεργίας, «όπως οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα σχολεία και στις δημόσιες μεταφορές».

Τα συνδικάτα CGIL, CISL FP και UILPA ωστόσο σημείωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους πως τα μνημεία ήδη καλύπτονταν από τη νομοθεσία για τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες, που καθορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές σε συνάρτηση με τις ανάγκες του κοινού.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διένεξη με το Υπουργείο Πολιτισμού για διάφορα θέματα, από τις ελλείψεις προσωπικού ως τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία τους. Το Κολοσσαίο και η αρχαία πόλη της Πομπηίας είχαν κλείσει προσωρινά και τον Ιούλιο, όταν οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει συνελεύσεις για να συζητήσουν τα προβλήματά τους.