Χαιρετίζει η Λευκωσία την απόφαση της Βρετανίας για το θέμα των εγγυήσεων

Ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για το Κυπριακό χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, τη θέση της Βρετανίας ότι δεν επιθυμεί να διατηρήσει το ρόλο της εγγυήτριας δύναμης στο νησί.

Όπως εξήγησε, η θέση αυτή διατυπώθηκε από τον Βρετανό Πρωθυπουργό προς τον Κύπριο Πρόεδρο, ενώ υπερθεμάτισε ότι εν έτει 2015 ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να έχει εγγυήσεις από τρίτα κράτη.

«Οι συστηματικές – και μακριά από πανηγυρισμούς – επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας, έχουν αναμφίβολα δημιουργήσει ένα ισχυρό, υποστηρικτικό περιβάλλον σε ότι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος» τόνισε από την πλευρά του ΔΗΣΥ, ο Χαράλαμπος Σταυρίδης, αποτιμώντας θετικά τη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Κάμερον.

Οι Οικολόγοι παράλληλα, δια στόματος του Προέδρου του κόμματος, Γιώργου Περδίκη, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η Βρετανία δεν ενδιαφέρεται για τη διατήρηση του εγγυητικού της ρόλου. Παρόμοια ήταν και η στάση του ΕΥΡΩΚΟ, το οποίο χαιρέτισε την απόφαση του Λονδίνου.