Οι υγειονομικές αρχές έβαλαν σε καραντίνα εκατοντάδες ανθρώπους στην βόρεια Σιέρα Λεόνε σήμερα, έπειτα από το θάνατο ενός 16χρονου κοριτσιού από τον ιό Έμπολα σε ένα – κατά τα φαινόμενα – κρούσμα μετάδοσης του ιού μέσω σεξουαλικής επαφής, στον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο από τον ιό στην περιοχή μετά από σχεδόν 6 μήνες.
Το χειρότερο ξέσπασμα της επιδημίας του ιού στην ιστορία έχει προκαλέσει το θάνατο, σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία, περισσότερων από 11.000 ανθρώπων στην Σιέρα Λεόνε, την Γουινέα, και την γειτονική Λιβερία, αφότου εκδηλώθηκε το Δεκέμβριο του 2013.
Η Λιβερία είχε κηρύξει τη λήξη της επιδημίας αυτόν το μήνα, αλλά αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από όσο προηγουμένως πιστευόταν στο σπέρμα, ήγειρε φόβους για νέο ξέσπασμα.
Η έφηβη κοπέλα, η Καντιάτου Τουλάχ πέθανε την Κυριακή σε κλινική για ασθενείς του Έμπολα της οργάνωσης αρωγής International Medical Corps, ανέφεραν οι αρχές.
Ο Εμανουέλ Κοντέ, επικεφαλής του κέντρου αντιμετώπισης Έμπολα στην περιοχή του Μπομπάλι στη βόρεια Σιέρα Λεόνε, δήλωσε πως περίπου 690 κάτοικοι στο χωριό Ρομπούγια, όπου ζούσε η νεαρή, θα τεθούν σε απομόνωση για τρεις εβδομάδες.
«Επτά άνθρωποι που είχαν άμεση επαφή με την Καντιάχου έχουν μεταφερθεί στην μονάδα νοσηλείας Έμπολα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Τρεις ασθενείς που ήρθαν σε επαφή με την κοπέλα σε ένα άλλο ιατρικό κέντρο επίσης μεταφέρθηκαν στην μονάδα νοσηλείας.
Ο Κοντέ ανέφερε πως οι εργαζόμενοι στις ιατρικές αρχές ερευνούν πώς μολύνθηκε η έφηβη, καθώς δεν είχε βγει από το χωριό εδώ και χρόνια. Οι αρχικές υποψίες είναι ότι ήρθε σε σεξουαλική επαφή με κάποιον επιζήσαντα του Έμπολα. «Είμαστε μπερδεμένοι από αυτή την πιθανότητα, επειδή ο εν λόγω επιζήσας πήρε εξιτήριο τον Μάρτιο, πολύ πριν την περίοδο 90ημερών μέσα στην οποία η σεξουαλική μετάδοση θεωρείται ότι είναι πιθανή», δήλωσε ο Κοντέ.
Ο επικεφαλής της κυβερνητικής ομάδας απόκρισης για τον Έμπολα Πάλο Κοντέ προειδοποίησε για ένα πιθανό νέο ξέσπασμα του ιού, μετά το θάνατο μιας γυναίκας στην κοντινή περιοχή Κάμπια, στα σύνορα με την Γουινέα. Περίπου 1.000 άνθρωποι βρίσκονται στην δεύτερη εβδομάδα καραντίνας εκεί, αλλά ένας «υψηλός κίνδυνος» επαφής παραμένει μετέωρος, δήλωσε ο Κοντέ.