Σκληρές δηλώσεις Μέρκελ κατά ξενοφοβίας μέσα σε αποδοκιμασίες από ακροδεξιούς

Με γιουχαρίσματα και αποδοκιμασίες βρέθηκε αντιμέτωπη η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στο καταφύγιο για αιτούντες άσυλο στην πόλη του Χαϊντενάου, όπου το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε ακροδεξιούς διαδηλωτές που αντιτίθενται στην φιλοξενία προσφύγων και στην αστυνομία.

Μερικές δεκάδες ακροδεξιοί διαδηλωτές υποδέχτηκαν την Καγκελάριο φωνάζοντας «προδότρια» και με συνθήματα, μεταξύ των οποίων ξεχώριζε το «Για το γερμανικό λαό», αναφορά στην επιγραφή που βρισκόταν στην είσοδο του προπολεμικού Ράιχσταγκ. Παράλληλα, ακούγονταν οι κόρνες πολλών αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων από περαστικούς, μια κίνηση διαμαρτυρίας την οποία είχαν ζητήσει ακροδεξιές οργανώσεις μέσω των σελίδων τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αντιδράσεις αυτές, πάντως, δεν πτόησαν την Άγκελα Μέρκελ να απευθυνθεί προς τους διαμαρτυρομένους  και να δηλώσει για άλλη μια φορά με κατηγορηματικότητα ότι «δεν θα υπάρξει καμία ανοχή για αυτούς που αμφισβητούν την αξιοπρέπεια άλλων ανθρώπων». Πριν από λίγες ημέρες είχε καταδικάσει ως «αποκρουστικά» και «απαίσια» τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου στο Χαϊντενάου.

Η Καγκελάριος καταδίκασε ανοιχτά και τη στάση των ντόπιων οι οποίοι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου παρακολούθησαν αμέτοχοι τους ακροδεξιούς να επιτίθενται στην αστυνομία που προσπαθούσε να διασφαλίσει την εγκατάσταση των προσφύγων στο καταφύγιο του Χαϊντενάου. «Είναι αποκρουστικό το πώς οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές και οι νεοναζί διαχέουν το φρικτό μήνυμά τους, αλλά είναι εξίσου ντροπιαστικό το πώς οι πολίτες, ακόμη και οικογένειες με παιδιά, το υποστηρίζουν αυτό συμπορευόμενοι με τις ενέργειες αυτές» δήλωσε, σύμφωνα με την Deutsche Welle, η Καγκελάριος.

Σε καταφύγιο για πρόσφυγες στο Βερολίνο βρέθηκε την Τετάρτη και ο Γερμανός Πρόεδρος Χοακίμ Γκάουκ, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια δεκάδων εθελοντών οι οποίοι «δείχνουν ότι υπάρχει και μια φωτεινή Γερμανία που λάμπει απέναντι σε μια σκοτεινή Γερμανία που βλέπουμε όταν ακούμε για επιθέσεις κατά καταφυγίων που φιλοξενούν ανθρώπους που ζητούν άσυλο και για ξενοφοβικές επιθέσεις».

Μπαράζ επιθέσεων σε ξενώνες προσφύγων

Οι δηλώσεις του Προέδρου Γκάουκ και οι σκληρές παρατηρήσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ έρχονται λίγες ώρες μετά τις τρεις επιθέσεις κατά καταφυγίων προσφύγων που σημειώθηκαν την Τρίτη το απόγευμα. Στην μία, δύο άνδρες 29 και 31 χρόνων εισέβαλαν σε ένα καταφύγιο προσφύγων στο Παρχίμ στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία κρατώντας μαχαίρι. Έγιναν εγκαίρως αντιληπτοί, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι φιλοξενούμενοι απομακρύνθηκαν και ειδοποίησαν τις αρχές, οι οποίες κατάφεραν να συλλάβουν τους δύο νεαρούς λίγο αργότερα. Οι δύο κατά την προσαγωγή τους προέβησαν σε ξενοφοβικά σχόλια και εντοπίστηκαν με πολύ υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους από το επιτρεπτό όριο.

Την ίδια ώρα περίπου ένας μασκοφόρος έριξε έναν μηχανισμό πυρπόλησης από ανοιχτό παράθυρο στο νέο καταφύγιο προσφύγων στη συνοικία Στότεριτζ της Λειψίας. Στο καταφύγιο επρόκειτο να εγκατασταθούν σήμερα Τετάρτη 56 πρόσφυγες. Δεν έγινε μεγάλη ζημιά γιατί εγκαίρως ειδοποιήθηκαν οι αρχές από τους περίοικους. Ο δήμαρχος της Λειψίας, Μπούκχαρντ Γιουνγκ, επέκρινε έντονα την επίθεση τονίζοντας ότι «έχουμε να κάνουμε με μια δειλή επίθεση από ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου ανθρωπιά. Οι πρόσφυγες εννοείται ότι θα εγκατασταθούν στο καταφύγιο αμέσως μόλις επιδιορθωθούν οι ζημιές».

Τέλος, νωρίτερα την Τρίτη, εμπρηστική επίθεση έγινε σε αθλητική αίθουσα στο Νάουεν του Βραδεμβούργου, όπου επρόκειτο να εγκατασταθούν πρόσφυγες τις επόμενες μέρες.

Διπλασιασμός χρηματοδότησης για τους πρόσφυγες

Νωρίτερα την Τετάρτη, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως σχεδιάζει τον διπλασιασμό της δημόσιας χρηματοδότησης για πόλεις που φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων, στον απόηχο μας σειράς επιθέσεων κατά κέντρων στέγασης.

Εν μέσω πρωτοφανούς κύματος προσφύγων και μεταναστών, αλλά και ανησυχιών για αύξηση της ξενοφοβίας στη Γερμανία, το υπουργικό συμβούλιο δέχτηκε να επισπεύσει την εκταμίευση 500 εκατομμυρίων ευρώ προς τις πόλεις που δέχονται μεγάλες πιέσεις, χρήματα που ήταν αρχικά προγραμματισμένο να διατεθούν το 2016.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνο για φέτος αναμένει έως και 800.000 αιτήσεις για άσυλο και αναμένεται να τις κάνεις δεκτές. Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι προχωρά σε άρση της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ όσον αφορά στους πρόσφυγες από τη Συρία.